За първи път у нас се разработва курс за обучение на търговци на биохрани


За първи път в страната ни се разработва курс за обучение на мениджъри и персонал в областта на търговията с биохрани. Такива курсове до момента не са провеждани у нас. Това съобщи зам.-ректорът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/ проф. д-р Марияна Иванова. Идеята се реализира по международен проект „Подготовка за бъдещето“ по Програма Еразъм+, в който ВУАРР е партньор с още 8 организации от Европа. „Електронният курс ще даде възможност на собственици на биомагазини, както и на хората, които работят там, да се обучават по основни въпроси на биологичното производство, преработка и съхранение на биопродуктите. Разработваната платформа за електронно/он-лайн обучение ще бъде въведена след приключване на проекта след август 2016 г.“, обясни проф. д-р Иванова, която е водещ на екипа от страна на ВУАРР и България.

Проектът стартира на 01.09.2014 г. и в него участват университети, учебни и консултантски центрове, неправителствени организации от Франция, Австрия, Словения, Холандия, Чехия, Турция и България, а координатор е германският „Институт EQUALITA“ от Кьолн.

До сега по реализация на идеята са осъществени две партньорски срещи, като втората бе проведена преди дни в Любляна, Словения. В нея взеха участие ректорът на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров и зам.-ректорът проф. д-р Марияна Иванова. „На срещата в Любляна всеки партньор се ангажира с разработването на един от седемте модула на електронната платформа. ВУАРР пое работата по един от основните – приобщаване на сектора за  търговия с биохрани в така наречения „биологичен сектор“, посочи зам.-ректорът. „Задачата трябва да се изпълни до средата на лятото. Предстои партньорите да представят един на друг разработените модули и да бъдат одобрени от партньорството, след което електронната платформа за обучение да бъде тествана и съответно въведена в страните, осъществили проекта“, допълни проф. д-р Иванова.

 


Снимките: 1. Столицата Любляна, Словения; 2. Ректорът на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров  и зам.-ректорът  проф. д-р Марияна Иванова участваха във втората партньорска среща в Любляна по проекта „Подготовка за бъдещето“