Бутикова литературна вечер събра ценители на поезията


Бутикова литературна вечер събра ценители на изящното слово в кафе‐книжарница „Сиела“, а във фокуса на срещата бе поетичният сборник на ректора на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите акад. инж. Димитър Димитров.
Най‐новата му книга "Тест за младост" за пореден път събра изкушени от думите, които имаха шанса да чуят не само откъси от нея, но и последните поетични творби на автора за деца и за възрастни. Голямото достойнство на автора е, че е намерил себе си. Той не изисква от читателя да разбира „неразбираеми“ образи“, каза в представянето си председателят на Дружеството на пловдивските писатели Начо Христосков. Писателят Стефан Бонев сравни акад. Димитров с раздавача на надежда на Джани Родари и призна, че ако преди 20 години е познавал някои от стиховете на ректора, може би нямало да направи доста от грешките в живота си.


 
 

Изключително емоционално говори за книгата литературният критик Марин Кадиев, който наскоро бе обявен за „академик“ от Българската академия за наука и изкуство. В типичния си неподражаем стил, Кадиев, който има зад гърба си над 9500 представяния на български автори, заяви, че училище за писатели няма и изтъкна достойнството на книгата – умствена рефлексия, която оставя лирическото начало на втори план, за да даде превес на сюжетността.
Авторът акад. Димитров призна, че във всяко стихотворение е закодирано послание към младите хора, като неговият призив към тях е да не хленчат, да не бъдат завистливи, а амбицирани. А на финала предизвика бурни аплодисменти с емоционалното изпълнение на новото си стихотворение „Нощен тур“.