Изложба на проф. Марано в Пловдив


Проф. Франческо Марано е в Пловдив по покана на Галерия „Резонанс“ и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Двата града – Пловдив и Матера /Италия/ – ще бъдат Европейска столица на културата през 2019 г. Галерия „Резонанс“ и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите бяха първите, с финансовата подкрепа на висшето училище, установили сътрудничество с галерии за модерно изкуство от Матера и с Университета на Базиликата. На 23 май от 18 часа проф. Марано открива своя изложба в Галерия „Резонанс“ и ще изнесе лекция пред студенти на висшето училище.
 
Франческо Марано, професор в Университет Базиликата, в град Матера, преподава етнология и визуална антропология. Неговите изследвания засягат визуалната антропология, арт антропологията, етнографията на готвенето и културната идентичност. Автор е на етнографски видеа, избрани и споменавани в различни фестивали. Марано е куратор на Rupextre – седалище на артисти и антрополози. Автор е на етно артистичната изложба Per Salsa Ricevuta. Творбите му включват арт видеа, картини и арт звуци.
 
Изложбата в Пловдив включва част от етно артистичната изложба Per Salsa Ricevuta – /За получената благодат/, както и картини, текстове и музика за песни и етнографски видеа.
 
Изложбата е резултат на изследването на южняшката традиция да се изпращат колети с храна на роднини, заминали да учат или работят в Северна Италия. В тази кратка версия на видеото са показани интервюта и рисунки. Рисунките са коментари на практиката да се изпращат колети с храна. Инспирирани са от обетите, които вярващите дават на боговете за получената благодат.
 
Рисунките са със смесена техника и могат да бъдат позиционирани в рамките на постмодернистичното направление, където различните медии /посредници/ и форми на въображаемото се съединяват. Текстовете за песни търсят да дадат сетивна осезаемост за емоционалните мерки чрез движещи се картини / Andante with Fluxes / и свързване на личния ежедневен живот с политически въпроси / Eastscape and Ukrainian Life of Plants /.