Трета среща по проекта за здравословна храна в детските градини се проведе във Великобритания


В периода 18-20 юни, 2017 г. в Бристол, Великобритания се проведе трета работна среща по международен проект „Устойчива храна в детските градини“ (Sus.Kinder: Sustainable Food in Kindergartens). Проектът се изпълнява в рамките на Програма Еразъм+, Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики (КД 2) - стратегическо партньорство в областта на образованието. Висше училище по агробизнес и развитие на регионите участва в изпълнението на този проект съвместно с партньорски организации от Германия, Италия, Словения, Австрия, Чехия и Обединеното кралство.




Представители от всяка от страна-партньор се срещнаха в градската ферма „Windmill Hill City“, за да обсъдят и развият целите на този иновативен проект. Въпреки нетипичните летни температури за Бристол (над 30 градуса), партньорите се насладиха на обиколка във фермата. Основен акцент се постави на ежедневни планирани посещения на деца във фермата, където те се включват в земеделски дейности според сезона, грижат се за животните, участват в забавни игри и  приключения и приготвят храна. Фермата е разположена на площ от 4,5 акра и включва малки парцели за зеленчукопроизводство, обособени кътове за животни, детска градина, обработваема площ, мини парк, външна оборудвана кухня. Групата също така научи и за безценната работа, която градската ферма извършва с бежанци, за да им помогне да се интегрират в новите си общности, като същевременно им предоставят възможности да споделят опит в земеделието и градинарството от родните си страни.



Специални благодарности към домакините – Will Marcombe и Rupert Aker от Soil Association, които организираха изключително интересна и ползотворна работна среща.
От името на ВУАРР в срещата участваха проф. Димитър Димитров, доц. Светла Димитрова и ас. Иванка Шопова.
През октомври ВУАРР ще бъде домакин на поредната среща на партньорите по проекта.