ВУАРР на АГРА 2018


Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и тази година ще участва с щанд на Международната селскостопанска изложба, която ще се проведе от 21 до 25 февруари 2018 г. в Международен панаир-Пловдив.

В палата 2, щанд 2N8 ВУАРР ще покаже биопродукти, иновационни разработки, учебни материли, новости за проекти, свързани с биоземеделието, обяви за учебни курсове за биофермери и др.

На 22 и 24 февруари 2018 г. от 10 до 14 часа на щанда на ВУАРР ще бъдат предоставяни безплатни консултации по биологично земеделие и биотехнологии за обработка на суровини, вторични и основни продукти при биологично производство.

На 23 февруари 2018 г. (петък) ВУАРР оргаизира за десети пореден път Ден на биологичното земеделие 2018. В 10:00 часа в зала "България" в Конгресния център на Международен панаир - Пловдив ще бъде открита Юбилейната международна научна конференция „Биологично земеделие и устойчиво развитие“.

Конференцията е организирана от ВУАРР съвместно с Международен панаир – Пловдив и в нея ще вземат участие научни и неправителствени организации, държавни институции, бизнес организации, университети и др.

По време на официалното откриване на конференцията ще бъде връчена престижната награда за принос в развитието на биоземеделието Лауреат „БИОФАКТОР“, която е учредена от Академичния съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и се връчва за пета поредна година в памет на проф. Георги Сенгалевич – основателят на Деня на биологичното земеделие.

Носители на отличието са: проф. д.н. Стойчо Каров (2014), д-р Стоилко Апостолов - управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена" (2015), Албена Симеонова – председател на Българската асоциация „Биопродукти“ (2016), Петко Ангелов – биопроизводител, един от пионерите в България в производството и разпространението на лимец (2017).

Ректорът на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров ще връчи и титлата Лауреат „Агронаука“ 2018 в конкурса „Учен на годината в областта на аграрните науки“ по време на Вечерта на изложителя. Носители на титлата в последните години са: проф. д-р Стайка Лалева (2017), проф. д‑р Иван Върляков (2016), акад. Атанас Атанасов (2015), проф. д-р Стойка Машева (2014), проф. д-р Пламен Мишев (2013), проф. д-р Росица Бъчварова (2012), проф. д-р Нели Вълкова (2011).