Пловдив на второ място по размер на заплати


Студенти от ВУАРР събират оферти за стажантски програми на „Национални дни на кариерата“ в Международен панаир Пловдив
 
Пловдив заема второ място по размер на възнаграждения. Това стана ясно на 17-то издание на форума „Национални дни на кариерата“, който се проведе в Конгресния център на Пловдивския панаир. 52 български и международни компании предложиха програми и свободни позиции, даваха съвети за писане на автобиография и мотивационно есе, както и насоки за интервю с работодател. На щандовете на съответните организации младите хора получиха съвети за професионалното си развитие, научиха как да подготвят документите си за кандидатстване за работа.

Центърът за развитие на кариерата на ВУАРР организира посещение на изложението, в което се включиха студенти от специалностите „Мениджмънт на човешките ресурси“, „Стопанско управление“, „Икономика на туризма“ и „Управление на общини“.

„Фирмите търсят високо образовани и мотивирани млади хора, които да вземат в екипите си. Заплащането се влияе от това доколко една позиция е търсена в даден регион“, обясни Светлозар Петров – управител на JobTiger. Последните данни на организацията показват, че Пловдив се нарежда веднага след София.
Очакванията на младежите са за стартови възнаграждения между 700 и 1500 лева, а също и съответен ръст след приключване на стажанските програми. Не са малко и учениците, които също търсят работа.
„В началото младите хора имат едни очаквания за възнагражденията, които трябва да получават, но те са свързани по-скоро с техните мечти, а не с реалността“, коментира Светлозар Петров. Той е категоричен, че се намира пресечна точка между очакванията на младите хора и реалните заплати в различните сектори.
Между 40 и 60% от наетите на стаж, остават на работа след неговото приключване, сочи актуалната статистика.
Търсенето на кадри за колцентровете отстъпва предни позиции на производството, инженеринга и логистиката, като лидерско място продължават да е за IT специалистите. Работодателите отчитат недостиг на кадри, както при най-ниските позиции, така и за най-високите. Стартовата заплата на продавач-консултант в хранителен хипермаркет е 1200 лева.