Откриват Международния камерен фестивал в Пловдив с концерт под патронажа на ВУАРР


Девет изключителни вечери, посветени на класиката и джаза, ще предложи на ценителите 54-то издание на Международния фестивал на камерната музика от 10 до 21 юни в Пловдив. Най-старият форум на Пловдив, който се провежда от 1964 г. досега без прекъсване, ще завладее с магията на музиката две сцени - традиционното пространство на Етнографския музей и Вее Bop Сafe.

Откриването на фестивала на 10 юни от 20 часа е със специалната програма на ансамбъл "Станков" (Великобритания) и е под патронажа на ректора на ВУАРР проф. Димитър Димитров. Гостите ще се насладят на стипендиантите от училище "Уитгифт" в Лондон, които са възпитаници на проф. Иво Станков.

Втората фестивална вечер ще се превърне в празник на младите виртуози. На сцената ще излязат възпитаниците на Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", които са лауреати и носители на първи награди от престижни конкурси през 2017 година.

Третата вечер на камерния фест на 13 юни от 20 ч., ще се случи в алтернативно пространство - Вее Bop cafe – концерт на Лука Тодоров – пиано, Антон Динев – китара, Златко Стефанов – бас китара и Иван Енев – барабани.

Рецитал на пианистката Ивайла Кирова (Германия) ще предложи програмата на 14 юни в Етнографския музей. Ден по-късно, отново там, е изявата на румънското трио Академика.

На 16 юни в музея е гостуването на дуо "Суреда-Тахтаджиева" от Испания. В неделя - 17 юни, публиката ще се наслади на изпълненията на баритона Руси Ников и пианиста Павел Качнов. Песенната вечер е с избрани романси от Чайковски и Рахманинов.

Последният фестивален концерт в Етнографския музей е на 18 юни от 20 ч. Ценителите ще се насладят на изпълненията на дуо "Юника" (Русия).

Официалното закриване на 54-я фестивал на камерната музика е на 21 юни от 20 часа в Вее Bop Сafe с концерт на "Димитър Льолев квартет.

Билети за фестивала се продават на касата пред Община Пловдив и пред Етнографския музей преди концертите.