Проф. Димитър Димитров: Книгата е памет, а паметта на един град са хората


„Нека следващите поколения знаят за хората, които поддържат нашата национална гордост и нека растат още достойни пловдивчани“. Това пожелание отправи ректорът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров на премиерата на втория том на Личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“, който бе официално представен на 22 май 2019 г. в Народна библиотека „Иван Вазов“. В книгата са представени 300 изявени пловдивчани, живеещи в страната и чужбина, които заемат важно място в културата, просветата, политиката, бизнеса, спорта на града ни. Първият том събра 700 имена, оставили диря в своята професия или в обществения живот. Енциклопедията допълва цялостната представа за визията на Пловдив като показва личности, които го създават, развиват и утвърждават.

Екипът на Академично издателство „Талант“ при ВУАРР е работил по изданието в продължение на четири години. Ректорът проф. д-р инж. Димитър Димитров е издател и негов ръководител, а Радка Димитрова е съставител на книгата.
 

За създаването на „Изявени пловдивчани“ са осъществени стотици контакти с успели в своето поприще, техни наследници, неправителствени организации, професионални съюзи, историци, писатели, използвани са общи и специални енциклопедии. „Книгата е памет, а паметта на един град са хората“ - каза в приветствието си към многобройната публика в залата проф. Димитров.

Че Пловдив е град на таланти го доказаха младите дарования от Националното училище за музика и танци „Добрин Петков“, които вдъхновиха публиката с творби на Вивалди и Менделсон.

Радка Димитрова подчерта, че подборът на хората в книгата съвсем не е случаен. Тя благодари за помощта на активисти на българската диаспора като проф. Славик Табаков от Англия и Пламен Димов от Финландия, които са консултанти на изданието. Така в енциклопедията попадат диригентът Христо Данчев, завършил НУМТИ, който вече 50 години живее и работи във Финландия.

Подкрепа в издирването на изявени българи в САЩ оказва Боянка Иванова – директор на българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, обявена за Българка на 2012 година, когато е и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. От Чикаго за премиерата на книгата пристигна и проф. д-р Никола Чаракчиев от Българския научен център там.

Художникът, режисьор и куратор Албена Михайлова, популярно име от някогашната група РЪБ, дойде от Швейцария за премиерата. От десетилетия Албена работи за изграждане на културен мост между Пловдив и Базел.

Благодарствено писмо