Президентът на ВУАРР: Един университет трябва да гледа поне 50 години напред


- Проф. Димитров, от 1 юли първият заместник-ректор на ВУАРР проф. Марияна Иванова вече е натоварена с функциите на ректор. Нейната работа ще бъде концентрирана върху учебната, научната и международната дейност, предвид повишаване на изискванията от страна на МОН и Националната агенция за оценяване и акредитация. Вие влизате в ролята на президент, който ще насочи усилията си към административни дейности и инвестиционни проекти. По-конкретно?

- Моята мисия ще бъде да ръководя екип, който ще разработва стратегии и тактики, иновации, инвестиции, футуристични проекти и тяхното внедряване. Един университет трябва да гледа поне 50 години напред.


- В момента сме в разгара на кандидатстудентската кампания. Ако трябва да направите оценка, съпоставено със същия период на миналата година, какъв е интересът към бакалавърските и магистърските специалности на ВУАРР?

- Интересът към бакалавърските и магистърските специалности при нас е завишен спрямо миналата година. Поради тази причина въведохме дежурства на учебните отдели до 18 часа в делничните дни и от 10 до 14 часа в събота и неделя, за да приемаме кандидат-студенти от по-отдалечени региони в удобно за тях време.


- Един от новите Ви проекти е откриването на Частен професионален колеж по здравеопазване и спорт. Вероятно сте направили проучване, което показва, че има нужда от кадри в тези сфери?

- Обществото знае, че имаме нужда от медицински кадри и качествени лидери в спорта. Така ние отговаряме на една силна обществена потребност.


- Частно средно бизнес училище „Талантите“, което създадохте преди две години, вече набира скорост и привлича все повече ученици. Това ли е успешният модел, който гарантира пряка връзка между средното и висшето образование?

- Да, училище „Талантите“ се разраства, което е доказателство за нашата правилна мисия. Ние имаме потенциал, имаме и силно чувство за обществена отговорност. Ето защо не можем да гледаме безучастно проблемите в образованието на децата и да се тюхкаме, както някои други университети, че това е качеството, което идва от средното образование и те не могат да направят нищо повече.


- Какви са предстоящите Ви амбиции и дейности до края на календарната 2019 година?

- Разработваме много сериозни проекти, съвместно с партньорски университети от Европейския съюз. Не забравяме за пловдивската мисия като Европейска столица на културата. Предстои издаването на трети том от поредицата „Изявени пловдивчани“. Очакваме през септември да представим книгата, която е наречена „Духът е воля“. В културната редица се нарежда и десетото международно биенале „Майстори на карикатурата“. Подпомагаме редица концерти, спектакли. Издаваме научна и художествена литература. Развиваме радио „Натурал“ и медийния комплекс. Съвместно с ТВ Европа излъчваме най-важните събития, които организира висшето училище. Разбира се, ще има и международни научни конгреси и конференции през месеците септември, октомври, ноември. А през месец май 2020 година в Пловдив нашето висше училище е избрано да организира най-високия форум на Европейската асоциация на университети EURASHE.
Науката, образованието и културата са творчески сфери и буквално всяка седмица при нас се раждат нови идеи, на които даваме път, така че бихме могли по-често да се срещаме и да информираме обществото за нашите инициативи.