„Фермер експо“ набира студенти доброволци


Студенти, които да се включат като доброволци в подготовката на „Фермер Експо Раковски“, набират организаторите на животновъдното изложение. Третото поредно издание предвижда търг за елитни говеда – млечно и месодайно направление, което е новост за България. Експото се реализира от организацията на производителите „Фермерско мляко“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната коневъдна асоциация, Община Раковски, Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.

Студентите от ВУАРР ще имат възможност също да се включат както в подготовката на животните за търга на 13 септември, така и в провеждането на самото изложение на 14 септември 2019.

Организаторите ще предоставят на участниците и гостите възможност да се запознаят с постигнатото през изминалата година във фермите и при производителите на чисти месни, млечни, пчелни и растителни храни. 

Изложбата на овце, кози, говеда, биволи, коне и кучета и открита площадка за среща на деца с „бейби“ селскостопански животни, ще бъде допълнена и с първи търг за елитни български говеда.  Демонстрации на традиционни техники за производство на храни, дегустации, и тобмола с късмети ще привличат вниманието на многобройните посетители, а групи от местни артисти ще повдигат градуса на настроението още на официалното откриване.

Тази година организаторите разширяват спектъра на изложителите, като привличат производители на млечни продукти, хляб, домашни сладка, мед, вино и облекла, занаятчии. В програмата е предвидено тъкане на ароматен килим от билки и цветя, изработване на кукли от царевична шума, приготвяне на лютеница, ръчен кашкавал и сирене, сладък суджук от грозде и избиване на масло в бурилка. Ангел Ангелов от Национална академия „Кулинарен историк“ ще сготви в Юнашкия тиган на България градинарско червено пиле.

Студентите на ВУАРР могат да се запишат за участие на: 0882009568, career@uard.bg, Кирилка Ненкова.