Президентът на ВУАРР проф. Димитър Димитров: Пандемията няма да попречи на ВУАРР да реализира успешен прием


Образованието бе изправено пред сериозни трудности в условията на пандемията от COVID-19. Учебните занятия на учениците и на студентите преминаха в онлайн режим. В навечерието на матурите и кандидатстудентската кампания изникват въпроси как ще се провеждат предстоящите изпити и приемът във висшите училища.

Ето позицията на президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров
 
- Проф. Димитров, от тази година частните висши училища сами определят приема си, който вече не е държавно регулиран. Колко места за първокурсници обявява ВУАРР?
- 1800.
 
- Вече започнахте ли кампанията, има ли възможност за онлайн подаване на документи?
- Да. На сайта на висшето училище подробно са описани стъпките за онлайн подаване на документи, има специална форма за улеснение на бъдещите ни студенти. За целта е необходимо да въведат име, адрес, телефон и електронна поща, да изберат образователно-квалификационната степен, специалността и формата на обучение. Менюто позволява да подредят специалностите по реда на желанието си и да прикачат сканирани копия на необходимите документи. Има изискване да посочат и начина, по който ще кандидатстват – чрез конкурсен изпит, оценка от ДЗИ или оценка от положен изпит в друго висше училище. Осигурили сме предпазни шлемове за тези, които решат да дойдат на място и да внесат заявления. Преподавателите и служтителите също разполагат с индивидуални предпазни средства.
 
- Специалностите, които предлага ВУАРР са съобразени с потребностите на пазара и с интереса на кандидатите, неслучайно всички масово се реализират веднага след завършването си.
- Във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите може да придобиете професионална квалификация „икономист“ в няколко бакалавърски програми: новата „Бизнес и предприемачество“, „Икономика на туризма“, „Финанси“, „Счетоводство“, „Аграрна икономика“. Желаещите да придобият професионална квалификация „мениджър“, имат възможност да избират между няколко бакалавърски програми: „Стопанско управление“, “Управление на човешките ресурси“, „Управление на информационните системи“, „Управление на агробизнеса“. Предлагаме две нови специализации за бакалаврите - „Международна търговия“ и „Корпоративна сигурност“. Кандидатства се с оценките от средното образование.
За магистърските програми се кандидатства по документи. Кандидат-студентите могат да заложат и на „Корпоративно лидерство“ - свободно избираема профилираща специализация в магистърските програми „Стопанско управление“ и „Мениджмънт и бизнес психология“, която предлага обучение в областта на съвременните разбирания за лидерството, корпоративната култура и организационното развитие.
 
- Уплаши ли Ви вирусът?
- Не. Вируси е имало и ще има. Животът трябва да продължава. В наш интерес е да спазваме правилата, които медицинските експерти препоръчват, и ние го правим. Пандемията няма да попречи на ВУАРР да реализира успешен прием.
 
- Има ли опасност пандемията да доведе до занижаване на качеството на обучение?
- Не. Ние две десетилетия развиваме успешно дистанционна форма. Дистанционното обучение се развива в интернет базирана система, която позволява достъп от всяка точка на света, материалите в нея се обновяват периодично, осигурена е възможност за лична консултация, синхронна и асинхронна комуникация. Близо три десетилетия обучаваме висшисти. Дипломираме над 1500 души годишно. Можете да проверите в бюрата по труда – наши възпитаници безработни няма.
 
- По традиция в навечерието на студентския празник организирате томбола за първокурсниците. Тази година предвиждате ли подаръци за 8-ми декември?
- Разбира се. Веднъж дадени привилегии, трудно се отнемат – два автомобила, стипендии по 1000 лв., лаптопи, почивки на море и планина.
 
- Ако отново се чуят обвинения, че привличате кандидати с подаръци?
- Когато конкуренцията е недоволна, значи сме на прав път. И по-добре да подаряваш, отколкото да крадеш.
 
- Какво ще препоръчате на кандидат-студентите?
- Който иска да стане истински професионалист, да печели добре и да се гордее с дипломата си, е добре дошъл. Но нека не вярва на рекламите, а да пита тези, които вече учат в съответния университет. На тел. 032 960 360 кандидатите могат да попитат каква форма да използват за кандидатстване и къде е най-близкият офис, за да спестят време и пари.