ВУАРР подписа меморандум за сътрудничество с южнокорейска компания за органично производство на женшен


Корейският женшен, познат още като азиатски женшен, вече се отглежда успешно и в България, след като се оказва, че почвата и климатът за развитие на многогодишното растение с редица полезни качества са повече от благоприятни.

Южнокорейската компания „Панакс Тек“, която има 30-годишна история у нас, стои в основата на създаването на Българска женшен асоциация и училище, в което фермери се обучават как да отглеждат органично растението с антиоксидантни свойства, което подсилва имунната система. През 2015 година компанията стартира Женшен проект, започвайки с няколко тестови стопанства в различни региони на България.

Към проекта вече се присъединява и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Президентът проф. Димитър Димитров, в присъствието на ректора проф. Марияна Иванова, подписа меморандум за сътрудничество с основателя на „Панакс Так“ – Джон Парк.

„Днес поставяме началото на едно сериозно сътрудничество между ВУАРР и Южна Корея с идеята да създадем по-добри възможности на българските фермери. Теоретичната и практическа част от изпълнението на проекта ще се реализира в базите на ВУАРР“, поясни президентът проф. Димитров.

Корейският женшен съдържа тринадесет различни активни съставки, които допринасят за повече жизненост и енергичност. Според  Джон Парк отглеждането на билката е шанс за българските фермери да модернизират своите стопанства. Той отправя покана към всеки заинтересован от отглеждането на женшен и органичното земеделие, да се включи в Женшен училището, за да се добие нужните умения и се присъедини към асоциацията.