Експерти на TELUS съветват студенти как да се представят успешно на интервю за работа


Експерти от екипа на водещата международна компания за аутсорсинг на бизнес процеси TELUS International проведоха виртуална среща със студенти от ВУАРР на тема „Как да се справим успешно на интервю за работа“. Срещата бе организиране от Кариерния център на ВУАРР с ръководител Кирилка Ненкова. Антония Узунова и Симона Стоилкова, които се занимават с привличането на млади таланти във фирмата, дадоха ценни съвети за най-важните стъпки при първа среща с работодател, за това как трябва да изглежда профилът ни във водещата социална мрежа на професионалисти в различни сфери на бизнеса Linkedin, за данните в автобиографията.

Те посъветваха младите хора, които търсят реализация, да проучат добре компанията, в която кандидатстват за работа преди да отидат на интервю, да се запознаят с ценностите и отговорните позиции, какви са постиженията й, как минава един работен ден и как се чувстват работещите в нея. Да обърнат внимание на меките умения при подготовката си, както и на изискванията за позицията, за която се явяват, бяха други от съветите на Антония и Симона.

Не на последно място те поставиха акцент върху профила в Linkedin и отправиха препоръка: „Колкото е по-пълен, толкова по-добре“.

„Отделете време да си направите професионална снимка, не допускайте граматически, правописни и пунктуационни грешки в CV-то, което не бива да нахвърля две страници. Не ходете на интервюто по-рано от 10 минути от насрочения час, но ако закъснявате, непременно се обадете да предупредите. Не забравяйте, че езикът на тялото също издава емоциите ви“, напомни Антония.

Участниците в онлайн дискусията поискаха съвет от експертите какво трябва да отговорят, ако на интервюто ги попитат за очакваната заплата.

„Бъдете откровени, това е най-правилният път. Добре е да сте направили предварително проучване какво е заплащането за съотвентата позиция в тази или друга компания. Договарянето на заплащането е двустранен процес“, посъветва Антония Узунова.