Матине възкреси духа на президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров и на композитора проф. Николай Стойков


С музика и слово приятели и почитатели на двамата неподражаеми творци – проф. Димитър  Димитров и проф. Николай Стойков, възкресиха духа им с организирано в тяхна памет матине. Мястото на събитието бе избрано неслучайно, тъй като именно в Етнографския музей в Старинен Пловдив са се провеждали редица творчески срещи с участието на поета, карикатурист и учен проф. Димитров, звучали са произведения на композитора проф. Стойков. Последната им среща бе именно на сцената за участието в музикално-поетично матине, посветено на Деня на християнското семейство.

С концерта, който се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, бе почетена паметта на двамата професори.
„С тяхната загуба Пловдив е различен“, каза двигателят за осъществяването на събитието проф. Ромео Смилков.

Концертната програма под мотото „Ние заедно Те благославяме, Господи“ бе поклон пред паметта на двамата творци, които участват заедно в поредица музикално-поетични изяви в периода 2017-2020 година. Клавирни транскрипции на Николай Стойков по Йохан Себастиан Бах прозвучаха в изпълнение на проф. Ромео Смилков, д-р Велислава Стоянова, на Мартин Дафинов и Евридика Вълчева.

Журналистът Людмила Сугарева прочете откъси от интервютата си с президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров. Разговорите по различни теми от обществено-политическия живот тя има амбицията да събере в книга.

С вярата, че духът на двамата професори ще ги води и мотивира, организаторите на събитието обещаха да продължат традицията.

„Сега, когато ги няма сред нас, осъзнаваме, че те умееха да дават с пълни шепи, да вдъхновяват и зареждат. Тяхното послание е да се радваме на живота и да раздаваме любов“,  обобщи от името на публиката вокалният педагог и диригент Таня Орманова.