Експерти дискутираха пилотно обучение по екологично градско земеделие в условията на пандемия


Експерти дискутираха пилотно обучение по екологично градско земеделие за малки производители в условията на пандемия от COVID-19. Координатор на проекта ECOAGRI (https://eco-urban-agri.eu) е Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в партньорство с институции от Гърция, България и Турция. Извънредната епидемична ситуация наложи срещата по проекта да се проведе онлайн.

По проекта вече са разработени учебна програма, образователни видео материали и курс за обучение за възрастни (18+), които се интересуват от екологичното градско земеделие и искат да продават продукцията си на малки открити. Образователните материали са качени в интернет базирана платформа.

Учебната програма и модулният курс се състоят от лесно разбираемо илюстративно учебно съдържание.  За провеждане на обучението е разработено иновативно мобилно приложение на български, гръцки и турски. То ще служи като основен ресурс, който да улесни създаването на общоевропейска общност между различните участници – образователни институции за възрастни, доставчици на неформално обучение, публични органи, неправителствени организации.Целта на образователните видеоклипове е да отговорят на глобалното търсене на екологични продукти и услуги, като предоставят възможност на бъдещите фермери да придобият набор от полезни умения и компетенции, необходими за започване на инициативи в градското земеделие.

Според изчисленията на ООН сегашното население на света е около 7,7 милиарда . Очаква се до 2030 г. повече от 60% от хората да живеят в градове заради по-добри условия на живот. Предвид това устойчивото развитие на големите градове възниква като важен въпрос и повдига темата за осигуряването на достатъчно храна за населението, поясняват партньорските организации от ECOAGRI.