ВУАРР връчи награда ЛАУРЕАТ „БИОФАКТОР“ на конференцията „Икономически аспекти на биологичното земеделие“


Висше училище по агробизнес и развитие на регионите проведе Международна конференция „Икономически аспекти на биологичното земеделие“. Тя е част от инициативите, които ВУАРР осъществи в Деня на биологичното земеделие по време на Международната селскостопанска изложба „Агра“ 2014. „Организирането на Деня на биологичното земеделие датира от 2009 г. Негов вдъхновител е проф. Георги Сенгалевич. Затова Денят на биологичното земеделие ще остане завинаги свързан с неговото име и с неговата памет“- каза при откриването на форума проф. Марияна Иванова – зам.-ректор на ВУАРР. По думите й всяка година инициативата се радва на нарастващо авторитетно присъствие на учени, последователи, експерти, преподаватели, земеделски производители и предприемачи. Тазгодишната тема на конференцията е предложена от Катедра „Икономика и финанси“ и Департамента по агробизнес във ВУАРР. Общата констатация е, че икономическите аспекти на биоземеделието са от особено значение не само за хората, които се занимават с него, а и за цялото общество.


 
В приветствието си председателят на Общински съвет – Пловдив арх.Илко Николов заяви: „Настоящият ден на биологичното земеделие има всички основания да се превърне в исторически значим по своето съдържание и отправени  послания.
Достойни за уважение и пример за подражание са Вашата инициативност, себеотдаденост и креативност, за да имат българските граждани възможността да водят здравословен начин на живот и да просперира обществото ни съобразно съвременните еко- и биостандарти. Биоземеделието е шансът на България за категорично присъствие на европейската и световната сцена. Икономическите аспекти на биологичното земеделие е и ще бъде дълго време актуалната тема на съвремието ни. Експертите в областта знаят, че отдавна е назрял моментът биоземеделието да бъде не само местен, а и национален приоритет за развитие.“
Доц. Иван Соколов – председател на борда на директорите на Международен панаир – Пловдив, съорганизатор на събитието, сподели: „Идеята, която Висше училище по агробизнес и развитие на регионите развива, е изключително важна. Тя сближава науката с практическата реализация и е много голяма стъпка, защото се постигат добри резултати.“
Проф. д-р инж. Димитър Димитров – ректор на ВУАРР, увери участниците и гостите на конференцията: „Нашата инициатива е дълг и към бъдните поколения. Всички ние носим в сърцата си грижата за следващите генерации, един възглед за чиста природа, за безвредни храни и напитки. Този възглед е ориентиран в бъдещето. Вие биете камбаната и предизвиквате тревогата в обществото, за да започнем да мислим и да действаме. Висшето училище по агробизнес и развитие на обществото се ангажира да бъде сред първите институции, които да се натоварят с мисията за продължаване и развитие на еко- и биополитиката.Ректорът на ВУАРР представи и избора на Лауреат „БИОФАКТОР“ за 2014 г. По думите му, в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие,  Академичният съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите учреди това отличие в областта на биологичното земеделие и храните. Престижната награда за лауреат „БИОФАКТОР“ ще бъде връчена за първи път тази година  и неин носител е проф. дсн Стойчо Каров. /Проф. дсн Стойчо Каров - председател на Асоциация за биологично фермерство „Екофарм“ - една от първите неправителствени организации, работещи за популяризиране принципите на устойчивото земеделие и развитие на биологичното производство в България. Дългогодишен преподавател по Фитопатология в Аграрен университет и Декан на Факултета по Растителна защита и агроекология от 1987 до 1995 г. и от 1991 до 1999 г. Ръководител на Агроекологичен център към Аграрен университет в периода 1995 – 2001 г./
 


Ректорът на ВУАРР връчи почетни грамоти за номинация за приза Лауреат „Биофактор“ на:
- д-р Стоилко Апостолов - доктор по ветеринарна медицина. От 1996 г. се занимава с развитие на устойчиво и биологично земеделие в България. От 1997 г. е Управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена". Организацията се занимава с консултации и обучение на биологични фермери, преработватели и търговци на био продукти, както и с лобиране за био храните сред потребители и държавни органи. Фондацията финансира дейностите си основно от международни проекти (Швейцарска програма за сътрудничество, Норвежка програма, ЕС програми).
- Красимир Кунчев - управител на Балкан Биосерт - първият национален орган за контрол и сертификация на биологично производство, преработка и търговия. Агроном, с магистратура по екологично земеделие от Вагенинген, Холандия. Започва работа по специалността си в екипа на Фондация „Биоселена”, веднага след завръщането си от чужбина. През 2003 г, в рамките на проект, финансиран от Швейцария, създава „Балкан Биосерт” ООД - първият национален орган за сертификация на биологични продукти, чийто управител е от 2008 г. Сертификацията е съгласно европейски регламент 834/2007г. и други национални и международни биостандарти. Фирмата Балкан Биосерт е включена в официалния списък на одобрените контролни органи в ЕС под номер BG-BI0-02. От 2005 г. има офис и в Македония.
- Албена Симеонова - биологичен производител и член на УС на Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ). Отглежда в с. Любеново, община Никопол, 80 дка лозя по биологичен начин. Биографията й безспорно е впечатляваща. Завършва Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". По-късно специализира управление на околната среда и агроекология в "Бъркли", Калифорния, САЩ. През 1996 г. печели най-престижната международна екологична награда Goldman и наградата на UNEP (Програма за околната среда на Обединените нации) в сериозна конкуренция с еколози от всички континенти. Албена Симеонова е избрана с пълно мнозинство за член на Борда на IFOAM EU на проведеното в Нюрнберг, Германия отчетно-изборно събрание на европейското бюро на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM). За българката са гласували 160 от общо около 200 делегати на 7-мата отчетно-изборна среща на IFOAM EU.
- Димо Димов - Председател на Сдружение за биологично пчеларство Главен редактор на вестник „Пчела и кошер” и председател на регистрираното през 2003 година Сдружение за биологично пчеларство. Пчелар с над 20-годишен опит. Изучава екологичните производствени технологии на унгарските пчелари, които произвеждат мед. Ползвайки най-ценното от техния опит, той започва да развива собствен бизнес. Пчелинът му се намира в Еленския балкан. Той е първият в България с подписан протокол от 18 юли 2000 г. за инспекция и сертификация за екологични пчелни продукти.
- Петко Ангелов - бивш военен летец. Отглежда над 200 дка лимец в стамболовското село Рабово. От 2012 г. е сертифициран за биопроизводство на лимец. Участник е в проекта „Новото тракийско злато” в периода 2009-2014 г. за устойчивото развитие на Източните Родопи. Японци и скандинавци проявяват огромен интерес към лимеца.  Големият интерес към възстановката на жътвата на лимец подтиква Ангелови да организират Фестивал на хляба в Източните Родопи и да го превърнат в традиционен.

За първи път по време на Международната конференция бе презентиран и специален филм за видния български учен проф. Георги Сенгалевич. Филмът е реализиран по идея и със съдействието на ВУАРР.
 
В заключение, участници и гости на конференцията благодариха за добрата инициатива на академичното ръководство на ВУАРР и пожелаха каузата на биологичното земеделие да става все по–популярна и все повече хора с добри идеи се включват в нея.Снимки от събитието