ВУАРР посрещна китайска делегация от префектура Йенбиен


Възможностите за научно сътрудничество и партньорство обсъдиха представители на китайската префектура Йенбиен и ръководството на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Делегацията бе предвождана от вицегубернатора Пяо Дзу, който обясни, че визитата им в България е с цел проучване и обмяна на опит за отглеждане на розови насаждения и производство на продукти от тях.

Префектура Йенбиен е най-източната част на Китай, разположена на територия от 42 хил. кв.километра. 250 километра е граничната зона с Русия, а 500 километра е граничната линия със Северна Корея. Тъй като в Йенбиен има корейска малцинствена общност, официалните езици са два – китайски и корейски. Населението възлиза на 2.1 млн. души.
Пяо Дзу обясни, че климатичните условия са сходни с българските, затова бурно се развиват тютюневата и хранително-вкусовата промишленост, а също и фармацията. Тъй като районът е граничен, това улеснява износа.Генералният директор на дирекция „Земеделие и стопанско развитие“ в префектурата Лу Менг определи производството на розово масло в България като еталон, по който трябва да се работи, и представи на домакините от ВУАРР каталог на продукти от роза, създадени в Йенбиен. Към момента в провинцията се отглеждат 60 хектара селектиран вид розови насаждения, като амбицията е до края на годината да станат 200 хектара. Затова представители на префектурата предприели пътуване до България, за да установят контакти не само с цел търговия, а и да почерпят опит относно отглеждането на маслодайна роза и производството на продукти.