Зелена акция във ВУАРР


Седмица след Деня на земята и в навечерието на най-светлия християнски празник Великден студенти, преподаватели и служители засадиха липи и акации в двора на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в гр. Пловдив.

„С радост се включваме в тази инициатива, която не само ще допринесе за озеленяването на района, но и ще обогати градината в двора на ВУАРР – сподели доц. Светла Димитрова, президент на висшето училище. Тук имаме иглолистни и широколистни видове, различни плодни дръвчета и някои по-нетрадиционни за региона растения като киви, маслини, райска ябълка и магнолия. Наред с цветята и декоративните храсти отглеждаме лехи с билки и подправки, както и с лавандула, също дарение от наш бивш студент от Велико Търново“.

ВУАРР се стреми да бъде „зелен“ – не само е сред основните организатори на Международен симпозиум през месец май „Междууниверситетски мрежи и технологии за кръгова икономика и зелен преход“, но с инициативи като тази на практика доказва този свой приоритет.Идеята за отбелязване на Деня на земята в навечерието на Великден във ВУАРР е на колегите от филиала на ВУАРР във Велико Търново, където се обучава четвъртокурсника от специалност „Аграрна икономика“ Иван Атанасчев. Като частен земеделски производител и биопчелар с над 100 кошера той е залесил закупени преди време от него изоставени земи в района на Горна Оряховица с около 30 декара медоносни дръвчета и 50 декара биоовошки. Посадъчният материал за днешната акция бе предоставен безвъзмездно от него.