„Поне за миг да полетя“


Паметна вечер за незабравимия актьор, режисьор и художник Иван Андонов събра негови почитатели и приятели в галерия „Сигна“ в „Грандхотел Пловдив“. Събитието, неслучайно организирано между Ивановден и Антоновден, представи картини на отишлия на 77-годишна възраст творец, както и документалния филм „Поне за миг да полетя“.

„Пловдив беше любимият град на Иван. Той е роден в Пловдив. Любим град е и за моите приятели, които ми помогнаха за подреждането на изложбата. Иван работеше непрекъснато. Изчерпваше до дъно всяко от изкуствата, с което се занимаваше. Най-важното нещо за него беше да извисява духа си. Много обичаше да се образова и това, според мен, е ключът към неговия успех“, сподели съпругата Люба Маричкова.
Тя призна, че Иван Андонов е имал много музи и това били всички изкуства, с които се занимавал.  За живописта на твореца говори галеристът Димитър Инджов.
„За някои Иван беше странен, дори загадъчен, но за мен ще си остане човек с много таланти. За него успехът се изразяваше в това да достигне посланието му до хората. Такива хора изграждат националната ни идентичност“, каза Инджов.

„Този енергичен човек носеше особена нежност у себе си“, върна се назад в спомените за своя приятел режисьорът Анри Кулев, продуцент на документалния филм „Поне за миг да полетя“, посветен на Иван Андонов.

Пловдивските почитатели на режисьора на „Дами канят“, „Опасен чар“ и „Вчера“ имаха шанса да надникнат в живота и творчеството му през погледа на Галина Кралева. Тя е режисьор на документалния филм за Иван Андонов. Кралева, която бе гост на вечерта под тепетата, призна пред публиката, че да снимаш за Андонов е малко страшно, но пък невероятно интересно. Екипът на продукцията, която взе наградата на Община Пловдив на последното издание на фестивала за документално кино „Златен Ритон“, се е опитал да покаже именно духа на Андонов.

 "В нашия филм събрахме различни гледни точки. На първо място - това е съпругата, човекът до него, негови приятели, роднини, хора, с които е работил, местата, където е снимал", каза Кралева.  Андонов има и един текст на песен, предназначен за Кирил Маричков, от който е взето заглавието на филма "Поне за миг да полетя".

„Философите от векове се питат какъв е смисълът на човешкия живот. Иван Андонов отговаря, че смисълът е да реализираш
дарбите, които Господ ти е дал. Ние вярваме, че Иван е на небето и ни гледа от там“, каза ректорът на ВУАРР и съоргранизатор на паметната вечер акад. Димитър Димитров.