Ректорът на Университета Тойо гостува във ВУАРР


Ректорът на Университета Тойо в Токио проф. д-р Макио Такемура гостува във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, за да обсъди възможности за бъдещо сътрудничество с президента проф. д-р Димитър Димитров и ректора проф. д-р Марияна Иванова.

Ден преди това президентът Румен Радев връчи почетен знак на проф. Такемура на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, а по време на визитата си в Пловдив японският професор изнесе публична лекция за днешните проблеми във висшето образование и образователната философия на Университета Тойо.

Президентът на ВУАРР проф. Димитър Димитров представи накратко частното висше училище, стартирало преди 28 години с 60 студенти, за да се нареди днес сред най-добрите с 5000, обучавани в бакалавърски, магистърски и докторски програми:

Проф. Такемура заяви, че висшето образование днес трябва да обучава такива кадри, които след време да създават иновации за бъдещето:

В разговора между двете страни стана ясно, че изповядват една и съща философия за образованието, което е първата важна предпоставка за бъдещо сътрудничество:

Проф. Такемура ще бъде ректор само още един месец, но обеща да предаде разговора на своя наследник и отправи покана към екипа на ВУАРР да гостува в Университета Тойо. Тъй като визитата му съвпадна с неговия рожден ден, проф. Димитров го изненада с маслено платно на Стария Пловдив и бутилка „Aкадемична ракия“ – бутиково производство.