Проф. Петър Петров: Добрият здравен мениджър трябва да бъде подготвен и за неочакваното


- Проф. Петров, казват, че когато кризата отмине, пандемията коронавирус ще влезе в учебниците. Вие сте преподавател по здравен мениджмънт, какво бихте казали в този момент на вашите студенти?
- Да, такива кризи се случват на по-рядко от сто години. Предходната такава световна пандемия е била Испанският грип през 1919 г. Бих казал на студентите, че добрият здравен мениджър трябва да очаква и да бъде подготвен и за неочакваното. Трябва да бъде гъвкав и да може да се приспособи към всяка една ситуация. Дарвин неслучайно е казал, че оцелява не най-силният, нито най-бързият, а най-приспособимият.

- Хората са изключително стресирани – за своето и за здравето на близките си, за мерките, които трябва да прилагат, за да се предпазят, за опасността да загубят работата си. Какво ще ги посъветвате?
- Мое мнение е, че последиците от стреса във връзка с коронавирусната пандемия ще вземат не по-малко жертви от самата пандемия. Знаете, че стресът е една от основните причини за сърдечносъдови заболявания, диабет, онкологични и редица други заболявания. С това, разбира се, по никакъв начин не искам да помисли някой, че го съветвам да не спазва предприетите от националния щаб мерки, напротив. Но искам да успокоя хората, че ако спазват тези мерки, няма да се разболеят, нито ще бъдат опасни за своите близки. С други думи - спазвайте мерките и може да бъдете спокойни, че няма да се заразите вие и семействата ви. Така и нивата на стреса би трябвало да са в рамките на нормалното. Относно икономическия ефект от кризата, едва ли някой в момента може да предвиди с точност размерите му. За съжаление такъв неминуемо ще има, но когато поставяме на кантар от една страна здравето и живота на хората, а от друга - тяхното финансово благополучие, мисля че първата страна винаги тежи много повече.

- Предвид извънредната ситуация ВУАРР обяви електронно подаване на кандидатстудентски документи. Какво ще посъветвате младите хора, ако все още се колебаят на коя специалност да заложат?
- ВУАРР винаги е бил новатор по отношение на новите технологии. Имаме електронно обучение от години, ще кажа само, че в МУ-Пловдив сега го въвеждат тепърва. Адмирирам и електронното подаване на кандидатстудентски документи, бъдещето на някои при нас е настояще. Относно колебанието за специалност съветвам кандидат-студентите да мислят прагматично, защото изборът на професия е едно от най-важните решения, които човек взема в живота си.

- Проф. Петров, МБАЛ „Св. Мина”, която временно оглавявате, е изправена пред предизвикателството да приема пациенти без усложнения с COVID-19. Ще се справите ли с тази отговорност?
- Силно се надявам да се справим. Ще направим всичко, което зависи от нас. Нямаме право да не се справим. В тази изключителна ситуация трябва да сме единни. Разчитам на екипа.

- Има ли реална готовност болницата, разполага ли с подходящо оборудване и предпазни средства за медиците?
- Усилено се работи по въпроса за пълното оборудване с всичко необходимо, включително и със специалисти по инфекциозни болести. Получихме първите 500 защитни шлема, както и 200 маски за многократна употреба. Разполагаме и с 200 предпазни костюма за многократна употреба, които са изработени от специална материя - 100% памук, който е тъкан с антибактериална и водоотблъскваща обработка, третирана със сребърни йони, което осигурява  максимална защита от бактерии. Маските и костюмите са проектирани да се носят през целия ден, след което да се перат на 60° и да се използват повторно, могат да се пръскат с вода и да се стерилизират в микровълнова фурна.

- Ще разчитате на собствени сили или сте готови да приемете и доброволци?
- Всеки който иска и счита, че е в състояние да бъде полезен, е добре дошъл. Всяка една помощ би била от полза.
Проф. Петър Петров е директор на Научноизследователския институт по медицина към Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, основан през 2019 г. с решение на Академичния съвет на висшето училище в отговор на потребностите от изграждане на иновативна платформа за извършване на експериментална и приложна научноизследователска дейност от млади и доказани учени в сферата на медицината, денталната медицина, фармацията, здравните грижи и общественото здравеопазване с цел насърчаване на медицинските проучвания в регионите.
Проф. Петров е председател на Българското  научно дружество по акушерство и гинекология и ръководител на магистърска програма „Здравен мениджмънт” към ВУАРР - Пловдив. Има над 170 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания.