Мерки за рестарт на туризма набелязаха експерти на уебинар за кризата в сектора


Всички световни туристически дестинации са въвели временни ограничения за пътуване в отговор на коронавируса, като 75% напълно са преустановили международния туризъм. Ограниченията нанасят тежки щети на сектора, като се очаква приходите на хотели и ресторанти да спаднат наполовина, на туроператори и пътнически агенции – със 70 на сто, а на организатори на круизи и авиокомпании – с 90%.  Данните на Световната организация по туризъм към ООН обобщи проф. Златка Григорова на уебинар, посветен на туризма в условията на рестарт, организиран от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.
Участниците в онлайн дискусията се обединиха около тезата, че това е най-пострадалият сектор на икономиката, който ще се възстановява с години, за да достигне предишните нива. Проф. Григорова маркира 6 насоки за рестарст – обществено здравеопазване, социално включване, опазване на биоразнообразието, климатично въздействие, кръгова икономика, управление и финанси.

Каквато и държавна подкрепа да получават ресторантьорите и хотелиерите у нас, те трябва да знаят, че са в конкурентна среда и трябва да се борят за всеки клиент, категоричен бе президентът на ВУАРР проф. Димитър Димитров.
Същата теза разви и доц. Александър Давчев от катедра „Регионално развитие и туризъм“ на ВУАРР, според когото КОВИД се явява червен семафор, който показва, че имаме проблем и че без съвременно конкурентноспособно мислене едва ли ще задържим туристи. По думите му туризмът се базира на планиране, което е практически невъзможно, докато слушаме за пикове и спадове.

100 милиона работни места по-малко в сектора – тази нерадостна статистика на Световния съвет за пътешествия и туризъм представи доц. Красимир Левков от катедра „Регионално развитие и туризъм“ на ВУАРР. Прогнозите са за 3-милионен ръст на безработицата в туризма.

Какво се случва със сектора на територията на Пловдив и региона анализира председателят на Съвета по туризъм в града и учредител на „Тракийски туристически район“ Любозар Фратев. Две трети от анкетираните фирми заявяват, че са преустановили изцяло дейността си, заради епидемията, а за периода март-април са намалили с 22 на сто персонала си. 37 на сто няма да се възползват от мярката 60/40.

Да не се плашим да рискуваме – за това призова изпълнителният директор на „Организация за управление на Тракийски туристически район“ Гавраил Гавраилов. Той представи новата интерактивна карта за винен туризъм в района. Тя включва винарските изби в Тракийската низина, които са отворени за посетители. На нея са показани 50 изби, разположени в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Половината от общините у нас посочват, че туризмът е водещ за развитието на една община. Данните са от проучване на Министерството на регионалното развитие и бяха представени от експерта и преподавател по туризъм проф. Иван Марков.
Кои са акцентите на Стратегията за интегриран устойчив туризъм на област Пловдив до 2027 година представи Велизар Петров – изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия. Устойчивият туризъм е част от стратегическото развитие на областта като регион с просперираща икономика и нарастващ жизнен стандарт на населението, съхранено културно-историческо наследство.

Кризата в туризма пред погледа на екскурзовода. Мнение за това как браншът ще успее да изплува сподели Румяна Титерякова – председател на регионалния клон на Асоциацията на екскурзоводите в България. Според нея България трябва да заложи на развитие на туризма през четирите сезона, защото има условия за това.