И частните висши училища да ползват легла в общежитията обмисля МОН след питане на председателя на Студентския съвет на ВУАРР


Студентите от частните висши училища да могат да ползват легловата база в държавните общежития. Този въпрос постави председателят на Студентския съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите Делян Плачков на среща на Националното представителство на студентските съвети с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Припомняме, че това е поредната работна среща в рамките на две седмици, след като бе договорено, че с осигурените от правителството 100 млн. лв. ще бъдат увеличени всички студентски стипендии с най-малко 20%. Предстои изготвянето на списък на общежитията, които имат най-належаща нужда от ремонт и обновяване.

„След като студентите платено обучение в държавните университети имат право на студентско общежитие, защо колегите им в частните висши училища да бъдат лишавани от тази привилегия“, изтъкна като аргумент за искането си Плачков. Той предложи представители на частните вузове да участват като членове в междуведомствените комисии, които разпределят легловата база в отделните градове.

„Претендираме единствено за места в базите на държавното дружество „Студентски общежития и столове“, уточни Плачков, който е член на Изпълнителния съвет на НПСС.


 

Той ще вземе участие в проекта „Летен университет" на Националното представителство на студентските съвети, който ще се състои от 27 август до 1 септември в Китен.

Летният университет е социален проект, който цели да създаде условия за изграждане на активен диалог между студентските общности на висшите училища посредством участието им в обучения, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.

Освен спортни игри, всяка година организаторите обогатяват програмата, като тази година са включени академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания. На представителя на ВУАРР е поверена отговорната задача да бъде водещ на откриващата и закриващата церемония, както и на всички официални инициативи.