Да се усмихнем за 1 април със стиховете на проф. Димитър Димитров


В навечерието на Деня на хумора и сатирата излезе от печат стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров. Книгата е издание на Академично издателство „Талант“ на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, чийто основател е проф. Димитров.

В нея са събрани над 100  стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в три раздела: „Страсти човешки“, „Политически калейдоскоп“ и „Пародии и закачки“.
Някои от тях присъстват в двете му предходни стихосбирки „Тест за младост“ (2015) и „След Десети“ (2018), но теми като мисията на твореца (“Закон“), социално-политическите проблеми („Ляво-дясната линия на партията…“), човека в „модерния“ свят (“Море и смарт“), продължават да го вълнуват през годините. Така е и с човешките страсти и пороци – „Завист“, „Мъдрост и глупост“.


Част от стихотворенията и епиграмите по злободневни проблеми бяха публикувани и на страниците на вестник „Стършел“, чийто дългогодишен сътрудник бе Дим К. Дим. Неслучайно предговорът към книгата е на главния редактор на хумористничния седмичник Михаил Вешим.

„Виждал съм хора с многобройни научни титли пред името, но без чувство за хумор. Те се боят и от най-леката шега, от незлобливия виц, не допускат около себе си ирония или самоирония...Чувството за хумор смятат за недостатък, а смеха – за празна работа. Дим К. Дим бе обратният случай. На своите титли и звания гледаше самоиронично, шегуваше се с тях и със себе си. А към хумора се отнасяше сериозно – не като към хоби, а като към важно и отговорно занимание...Като че за всеки срещнат имаше готов лаф, афоризъм или римуван весел стих“, казва Михаил Вешим.В третата част на книгата - „Пародии и закачки“, са поместени четиристишия с намигване към популярни в последните години музикални жанрове.
Приживе, когато обмисляше какво да бъде оформлението на книгата, проф. Димитров покани известната художничка карикатурист от Беларус Марина Горелова да участва със свои творби, припомнят негови колеги. Горелова е носител на званието “Майстор на карикатурата“ от Международното биенале на карикатурата – Пловдив 2015 г.  Макар да не са създадени като илюстрация на стиховете, нейните творби се съчетават тематично със стиховете на проф. Димитров. Горелова е автор и на оформлението на корицата.

Завет
Аз няма да съм спомен заличен.
Ще ви оставя стихчета и смешки,
които може някак, да речем,
живота ви да правят по-човешки.

***
Народен обичай
Индивидът достойно твори,
умножава благата.
Колективът не се умори
да го рита в краката.

***

Доходен щат
- Вуте, как се препитаваш?
Вече пиеш трета бира.
- Нане, ти ме подценяваш.
  Аз съм щатен протестиращ.