Шестима студенти на ВУАРР се включват в Лятното училище на Европейския университетски алианс ИНВЕСТ


Шестима студенти от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите се включват в Лятното училище на Европейския университетски алианс ИНВЕСТ. Курсът ще се проведе онлайн от 7 до 14 юни като хакатон с предварителни задачи. Студентите ще работят в мултидисциплинарни групи по конкретно предизвикателство за изграждане на устойчивост на регионите. Изпълнението на курсовите задачи ще бъде оценявано по критерии за иновативност, потенциал за усвояване и по-нататъшно развитие, както и стойност на идеята.

Кандидатите бяха селектирани на базата на мотивационни писма или видео визитка.

След 15 години работа в Австралия Илия Иванчев се завръща в България и избира да продължи образованието си във ВУАРР. От четири години е експерт в отдела за общински имоти на Община Твърдица, област Сливен.

„Роден съм в София, но семейството ми емигрира в Австралия, когато бях на 10 години. Учил съм в Сидни и в Мелбърн. След като завърших гимназиалното си образование, работих в сферата на професионалните услуги, автомобилната индустрия, хотелиерството и енергетиката. Моят опит включва управление, продажби, контрол на качеството, вземания и връзки с клиенти както в корпоративни, така и в търговски компании. Амбицията ми е да използвам натрупания опит от чужбина, да надградя знанията си във ВУАРР и да повиша стандарта на живот“, мотивира участието си в Лятното училище Илия.

Очакванията са да придобие нови практически умения, които ще му помогнат да продължи кариерата си в общината. Няма търпение да се включи в хакатона, за да овладее нови методи и обмени опит с колеги от различни държави.

Атанаска Костадинова е от Пазарджик и учи в специалност „Управление на човешките ресурси“. Смята, че Лятното училище е интересна възможност за творческа дейност и разширяване на познанията в професионалното направление, което е избрала. Вълнува се от възможността да създаде контакти с хора със същата сфера, да обменят идеи и опит.

Симона Димитрова е студентка по финанси във филиала на ВУАРР във Велико Търново. Включва се в проекта на ИНВЕСТ, защото смята, че програмата на Лятното училище обхваща бизнес теми, които я интересуват най-много - финанси, икономика, развитие на селските райони и комуникации.

„Като бъдещ бизнес лидер трябва да бъда експерт в тези области, да анализирам и решавам всякакви практически проблеми. Сигурна съм, че многобройните задачи, на които ще търсим лешеви с екипа, в който участвам, ще ми помогнат да придобия необходимите знания и умения. Единственият начин да постигна успех в днешния глобален свят, е да го направя в международен контекст“, казва Симона.

Драгомир Стоянов е четвъртият българки участник в програмата, който вярва, че тя ще обогати опита му в областта на регионалното развитие и ще може да види как различните държави решават подобни проблеми като тези, пред които сме изправени ние. Очаква да осъществи познанства и контакти с млади хора от чужди страни.

Георги Кръстев учи в магистърска програма „Управление на общините“ със специализация „Корпоративно лидерство“.  Израснал е в Австрия, където завършва Виенското международно бизнес училище. Работил е в сферата на аутсорсинга. Владее немски и английски език и е бил ръководител на екип в Call Center. Впоследствие работи в IT и HR отдели, след което е повишен до мениджър продажби.

„В момента съм ръководител на проекта на Dekra Arbeit Group, който генерира 1 000 000 € за компанията, а аз съм отговорен за всички продажби и за цялото управление, работя в тясно сътрудничество със световни гиганти като Майкрософт“, казва Георги.

Въпреки натоварената си програма, кандидатства за Лятното училище, за да получи знания и още повече практически умения в областта на управлението на проекти и за да осъществи международни контакти.

Амбицията му е да завърши магистърска степен в Лондонския имперски колеж и докторска степен по корпоративни финанси. На въпрос къде вижда себе си след години, Георги е категоричен: главен изпълнителен директор на световна IT компания или търговско дружество.

Делян Плачков е докторант към Катедра по икономика и финанси на ВУАРР. Присъединява се към екипа на Лятното училище заради предлаганите теми и шанса да развие способностите си за изграждане на мрежа от експерти, както и за усвояване на нови методи на работа.

„Развитието на регионите и изключително важна и актуална тема, а опитът и международната експертиза ще ми помогнат да разширя светогледа си, за да мога впоследствие да приложа натрупаните знания, адаптирайки ги към нашите условия“, мотивира участието си Делян Плачков.Участниците в Лятното училище ще бъдат запознати с различни методи и инструменти за иновации, експертни лекции за регионалното развитие, ефектите на COVID-19 върху селските и градските общности и устойчивостта на регионалното развитие. Лекциите ще бъдат изнесени от експерти от страните партньори Финландия, България, Гърция, Холандия и Словакия. Групите ще внедрят новаторски решения и ще предложат действия за повишаване на устойчивостта на общностите.

Българските експерти, които се включват като лектори, са проф. д-р Огняна Стоичкова и Велизар Петров – изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия.