Председателят на Студентски съвет на ВУАРР на заседание на Изпълнителния съвет на НПСС


Председателят на Студентски съвет на ВУАРР Делян Плачков взе участие в заседание на Изпълнителния съвет на Националното представителство на студентските съвети през уикенда в Бургас. Членовете на ИС обсъждаха ремонтите на общежитията с отпуснатите държавни средства, стипендиите, началото на новата академична година и други актуални теми. Те се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов, който разказа за политиката на общината да отпуска по 100 стипендии на бургаски студенти, независимо дали се обучават в държавен или частен университет. За целта има изготвени критерии, по които всеки желаещ да се възползва от програмата, може да подаде документи.

„Ще инициирам срещи с кмета на Пловдив Здравко Димитров, както и с градоначалниците на Велико Търново и Русе, където ВУАРР има филиали, за да обсъдим възможността бургаският модел да бъде приложен и на други места. Това може да стане чрез общинските образователни програми, по които да се кандидатства“, каза Плачков.

Председателят на НПСС Даниел Парушев връчи почетен плакет на бургаския кмет за осъществяването и популяризирането на проекта „Летен университет“. В момента тече организация на 19-тото издание, което ще се проведе от 6 до 12 септември 2021 година в Китен. Право на участие имат всички студенти от висшите училища у нас. Срокът за подаване на заявки е 18 август. Летният университет е социален проект, който цели да създаде условия за изграждане на активен диалог между студентските общности посредством участието им в обучения, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.

Освен спортни игри, всяка година организаторите обогатяват програмата, като тази година са включени академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания. На представителя на ВУАРР се очаква отново да бъзе поверена отговорната задача да бъде водещ на откриващата и закриващата церемония, както и на всички официални инициативи.

Изпълнителният съвет дискутира и началото на учебната година, което много висши училища изтеглят за началото на септември. Идеята е всички да стартират присъствено, така че ако се наложи превключване към онлайн режим, да са провели част от практическите занятия.