Президентът на ВУАРР връчи специална награда на Международното биенале „Майстори на карикатурата“


Хърватският карикатурист Слободан Бутир спечели специалната награда на президента на ВУАРР на Международното биенале „Майстори на карикатурата“. Доц. д-р Светла Димитрова приветства участниците и гостите в 11-тото издание на престижния форум, който по традиция се провежда в Етнографския музей.

„Събитието дава невероятна възможност да се докоснем до гледната точка на творци от различни точки на света“, каза доц. Димитрова и заяви, че и в бъдеще биеналето ще бъде подкрепяно от висшето училище.

В конкурса взеха участие 115 автора с 260 карикатури от 37 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка. Те представиха своите интерпретации на тема „Музеят“.

„Нищо, че е 11-то издание, и сега празнуваме юбилей, защото началото на биеналето бе поставено през 2001 г, т.е. преди 20 години. Това бе възможно благодарение на Дружеството на пловдивските карикатуристи, чийто пръв председател бе основателят на ВУАРР проф. Димитър Димитров. Който, за съжаление, вече не е между нас“, върна лентата настоящият председател Цочо Пеев.

Жури в състав – Доц. д-р Ангел Янков (директор на РЕМ – Пловдив, етнолог), Цочо Пеев (Дружество на пловдивските карикатуристи, карикатурист), Доц. д-р Светла Димитрова (президент на ВУАРР – Пловдив), Ириен Трендафилов (Дружество на пловдивските карикатуристи, карикатурист), Илиян Савков (художник) награди с титлата "Майстор на карикатурата" за 2021 г.: Христо Недялков, Миро Георгиевски, Ялда Хашеминежад, Николай Попов и Мехмет Зебер.

От името на журито Илиян Савков определи изложбата като празник за очите и мисълта, в която се преплитат чудати форми на човешката креативност.
„Интелигентност, философска форма, чувство за хумор – това прави карикатурата очарователно фин жанр, който има собствена светлина. Изложбата е многолика и звучи като оркестър. Карикатурата е като джаза – тя е в клубовете, а не по стадионите“, обобщи Илиян Савков.

Извън конкурсната програма, от името на СБХ, бяха отличени за изключителни постижения на национални и международни конкурси пловдивските карикатуристи Цочо Пеев, Ириен Трендафилов и Нежна Филипова.