Осигуряване на качество в образованието чрез приобщаващи методи на преподаване и социалната политика и устойчивото развитие представиха лектори на Лятното училище


Как да осигурим качество в образованието чрез приобщаващи методи на преподаване презентира във втория ден на Международното лятно училище по проект “INVEST“ лекторът от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите Андреан Лазаров. Той е национален консултант по професионално образование и обучение и ECVET с 18-годишен опит в областта на финансирането и развитието на европейски проекти, осигуряване на качество и оценка. Има магистърска степен по педагогика от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и специализация в ENDM «Alfred Cortot» Париж, Франция. Той е сред водещите експерти в университетския алианс, които ще предоставят експертни лекции и коучинг подкрепа на студентите по време на Лятното училище.

В рамките на днешната му лекция бяха засегнати въпроси, свързани с ключовите фактори за осигуряване на приобщаващо образование и обучение на всички нива, включително адаптация на дизайна на учебния процес, стилове и методи на преподаване. Бяха споделени практически съвети, свързани с процеса на приобщаване. В края на лекцията Лазаров предостави референтни материали и полезни ресурси на студентите. Те проявиха интерес към нормативната уредба за осъществяване на приобщаващо образование, както и по какъв начин се определя степента на увреждане на децата и младежите със специални потребности. Разяснен беше държавният образователен стандарт и функцията на ТЕЛК комисиите у нас.Тимур Раскалиев от Казахския агротехнически университет представи пред участниците в Лятното училище темата за социалната политика и устойчиво развитие. Той е работил в Министерството на финансите на Актюбска област, Министерство на националната икономика на Казахстан; АД “КазАгроФинанс” (Национална компания); Институт за икономически изследвания.

След като представи Република Казахстан, лекторът поясни, че БВП на страната расте с бързи темпове, както и външнотърговският оборот. ЕС е основен търговски партньор, като над 40% от износа е насочен натам. Раскалиев маркира тенденциите за развитие на социалната политика от 2000 г. до сега, борбата с безработицата, държавната подкрепа за хората с ниски доходи в различните сектори, увеличението на доходите. Страната отделя значителни средства за сектори като образование, медицина, развитие на нови технологии. Университетите работят по европейски проекти с цел обмяна на опит между преподаватели и студенти. Пандемията се е отразила негативно върху целия обществено-икономически живот, но постепенно започва да се възстановява.Тя е вторият най-големият производител на уран в света и в първата десетка на държавите с най-много залежи на петрол и газ.