Доайенът на аграрната наука проф. д.н. Димитър Брайков празнува рожден ден с екипа на ВУАРР


Един от доайените на аграрната наука в България, отдал 55 години от жизнения си път на преподавателска и научно-изследователска дейност, проф. д.н. Димитър Брайков избра да отпразнува рождения си ден днес с екипа на Висше училище по агробизенс и развитие на регионите. Авторът на научни трудове, учебници, практически ръководства и книги е участвал в полагането на основите на висшето училище, на което е и Доктор хонорис кауза.
 
Той бе посрещнат от президента на ВУАРР доц. Светла Димитрова и от ректора проф. д-р Марияна Иванова, които поднесоха на рожденика поздравителен адрес и подарък.
 
„Не само като изключителен професионалист, доказал своето високо ниво на експерт и ръководител, но и като човек с ясни етични принципи и морални ценности, амбиции и целеустременост, Вашият авторитет в света на аграрната наука е безспорен...Благодарим за времето, енергията и знанията, отдадени за развитие и утвърждаване на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите!“, се казва в поздравителния адрес.
 
Проф. Брайков също поднесе подарък – книгата „Живот и наука през моите очи“ на Атанас Атанасов и монографията на Венелин Райчев „Мавруд – легенда и реалност“. За фонда на академичната библиотека той предостави и последното си изследване, направено заедно с авторски колектив, за състоянието и тенденциите в съвременното лозарство и винопроизводство, подкрепено с богат статистически материал.

 
„Изразявам дълбоката си благодарност към ВУАРР. Щастлив съм да бъда тук на своя личен празник, защото съм живата легенда за пътя, който е извървяла тази структура. Така ми се искаше до нас сега да е и двигателят на този процес проф. д-р Димитър Димитров. Загубата му е непоносима, той беше нестандартен човек, който вълнуваше“, призна изтъкнатият учен.
 
Президентът доц. Димитрова го увери, че ръководството прави всичко възможно висшето училище да върви напред, а ректорът проф. Иванов разказа за успехите, свързани с участието на ВУАРР като пълноправен партньор в Европейския университетски алианс „ИНВЕСТ“.