Експерти от Plagiat.pl проведоха обучение във ВУАРР


Експерти от компанията Plagiat.pl, собственик на системата StrikePlagiarism.com, проведоха обучение с представители на администрацията и преподавателския състав на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Системата е призната от ENAI (Европейска мрежа за академична почтеност) за една от най-добрите за борба с плагиатството, като е най-удобна за използване от образователни институции, издателства и други организации. StrikePlagiarism.com разполага с усъвършенстван алгоритъм за разпознаване на над 200 езика и 35 милиона академични текста.
 
В резултат на подписан от компанията договор с МОН, висшите училища в страната получават безплатно софтуера. Целта е качествено търсене на плагиатство, като потребителите получават достъп както до научни, така и до университетски бази данни. Броят на проверките е неограничен. След проверката на документ системата генерира доклад за сходство, който показва съдържанието на текста в източника и кои фрагменти са били копирани. Освен това тя разполага с възможност за търсене на прилики в преведени текстове, което помага да се предотврати плагиатството и при преводи.Системата вече е въведена и във ВУАРР.

Благодарение на функцията за кръстосана проверка, могат да бъдат отчетени и фрагменти, ако студенти, например, са копирали един от друг.

Системата различава и сравнява само текстови документи, но не и графики, диаграми, снимки.