Учени от Молдова бяха специални гости на Международната научно-практическа конференция „България на регионите 2023“


Специално за Международната научно-практическа конференция „България на регионите 2023“ от Молдова пристигнаха доц. д-р Татяна Колесникова, ръководител на катедра "Социална политика" към Националния институт за икономически изследвания на Молдова, и Влада Колесникова, представител на катедра "Информационни технологии и икономически статистика" към Академията за икономически знания на Молдова.

Визитата бе реализирана със съдействието на проф. д-р Пламен Лаков, ръководител на катедра „Регионално развитие, агробизнес и туризъм“.
Колегите от Молдова участваха в официалната церемония по отбелязване на 31-та годишнина от създаването на ВУАРР и откриването на конференцията.
Доц. д-р Татяна Колесникова направи приветствие към абсолвентите на ВУАРР от Випуск 2023.По време на работната програма доц. Колесникова изнесе доклад в научно направление „Здраве, спорт, туризъм и медицина”  на тема „Основни тенденции в развитие на винения туризъм в Република Молдова“
Докладът е подготвен в съавторство с Татьяна Яцишин и представя резултатите от проучване, което анализира основните тенденции в развитието на винения туризъм в Република Молдова.
Авторите споделят:
В страната перспективни и доходоносни направления за развитие са лозарството и винения туризъм. Лозарството е от голямо значение за местния селскостопански сектор. Република Молдова има голям потенциал за развитие на винен туризъм – страната има богата история, свързана с виното и винопроизводството. Винарската индустрия на Молдова се състои от около 147 000 хектара земя, заета от лозя, от които 102 500 хектара се използват за търговски цели. Виненият туризъм за Република Молдова е развиващ се сегмент, който непрекъснато напредва.
Анализът на това проучване се основава на информация от национални и международни научни изследвания, данни от Националното статистическо бюро на Република Молдова, данни от национални и международни доклади.
Влада Колесникова бе подготвила доклад на тема „Дигитализация и развитие на цифровото качество на живот в Република Молдова“ в съавторство с доц. д-р Зиновия Тоакэ.
Докладът бе представен в научно направление „Бизнес модели, зелена икономика, устойчиво развитие и иновации”.
В резюмето на проучването се казва:
Една от стратегическите цели за развитие на различни страни е подобряването на качеството на живот на населението. Настоящото проучване анализира основните тенденции в развитието на цифровото качество на живот в Република Молдова. В Република Молдова, както във всички развити и развиващи се страни, продажбата на носими електронни устройства нараства. Все повече се появяват така наречените носими устройства с вградени сензори, дисплеи и други цифрови технологии. Появата на миниатюрни и евтини сензори и LED модули предизвика надпревара сред технологичните гиганти и стартиращи фирми да предлагат устройства за носене под формата на дрехи, обувки, бижута, аксесоари, дори контактни лещи и стикери.
Анализът на това проучване се основава на информация от национални и международни научни изследвания, данни от Националното статистическо бюро на Република Молдова, данни от национални и международни доклади. Също така са представени данни от различни световни аналитични компании за глобалния размер на пазара на носима електроника.
Според Statista Platform около 139 милиона носими устройства са били доставени по целия свят само през четвъртото тримесечие на 2022 г., което е повече от предходните години.
 
На 27 октомври 2023 г. доц. Колесникова се срещна с ректора на ВУАРР доц. д-р Екатерина Арабска, зам.-ректора по учебна дейност проф. д.н. инж. Георги Георгиев и ръководителя на катедра „Регионално развитие, агробизнес и туризъм“ проф. д-р Пламен Лаков.
По време на срещата бе обсъдено бъдещото сътрудничество и подписване на меморандум. Към ВУАРР бе отправена покана за гостуване в Молдова.