Новини и текущи оферти

Уважаеми колеги и студенти,

Предстои поредното провеждане на инициативата „Дни Еразъм“ (ErasmusDays), която цели да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“, едновременно във всички държави по света, които са легитимни за участие в Програмата.

Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на Програма „Еразъм+“ в рамките на няколко предварително определени дни, така че да бъдат видни и достъпни за гражданите, бизнеса, медиите и отговорните за формирането на политиките в сферата.

Инициативата имаше огромен успех през 2018 г., когато на 12 и 13 октомври в 39 европейски страни бяха проведени 1435 събития, с които бяха достигнати близо 116 милиона граждани от Европа и извън нея. Събития бяха организирани в над 740 населени места в различни точки на света, като бяха подчертани ползите и резултатите от реализираните проектни дейности във всички образователни сектори.


Повече информация за събитието и честването на Дни Еразъм 2019 във ВУАРР, може да намерите от линка по-долу.


https://www.erasmusdays.eu/event/the-great-impact-of-the-erasmus-program-on-students-teachers-and-staff-members-of-higher-education-institutions-and-their-role-in-the-internationalization-of-higher-education/


https://www.youtube.com/watch?v=yKE2lmyOKjY!!! Уважаеми колеги и студенти,

от академична 2019-2020г., Сърбия е официална програмна страна в дейностите на програма Еразъм+ и към нея могат да се изпълняват както студентски, така и мобилност на персонала с цел обучение и с цел преподаване.

*За повече информация, се обръщайте към служителите на Международен отдел в гр. Пловдив на посочените контакти в сайта на ВУАРР!
Кулинарен фестивал на Еразъм студентитеВ кулинарията се преплитат традициите, битовите навици и особености на отделните народи, които оставят отпечатък върху приготвянето и вкуса на храната. Тя е изкуство и култура. Характерни за своята държава ястия приготвиха Еразъм студентите във ВУАРР на организирания кулинарен фестивал в учебната кухня на висшето училище.

Храната трябва да е вкусна и да доставя удоволствие, категорично заявиха участниците от Испания, Италия, Полша и България, които се впуснаха в своеобразна надпревара, за да измайсторят типичното за своята страна кулинарно изкушение и да впечатлят присъстващите на дегустацията.

Родината на паелята е Валенсия, а традицията повелява да се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват, са от портокалово дърво, защото придават допълнителен аромат на ястието. Според обичая паелята се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана, обяснява Гаспар Мануел. Той е студент в Университета на Кордоба и измайстори паеля с пилешко месо.

Тайната на добрата храна е в продуктите, категоричен е Алберто Лука, който доказа за пореден път, че италианците са ненадминати майстори на пастата. Когато един италианец готви спагети или друг вид паста, то той от дете знае как да ги свари. Когато се прави сосът, се свещенодейства. Алберто заложи на патладжан, домати, лук и чесън. И тъй като за италианците пастата е само предястие, Лука сътвори и основно – кюфтета от телешка кайма със сос и подправки.

Полската кухня представлява съчетание на елементи, възприети от готварските традиции на националностите, населявали земите в различни периоди – евреи, украинци, белоруси и литовци. Богата е на месо, използва много сметана и яйца, обясяна Марта Кржевска. Тя се включи в кулинарната фиеста с пържено пилешко филе, задушени картофи и настъргана на ренде краставица със сметана.
 
 
 

 


Видео с участниците, може да видите тук>> https://youtu.be/nGtb99B95z4

ErasmusDays 2018 във ВУАРР 

 

Уважаеми студенти, преподаватели и колеги,

На 12 и 13 октомври 2018 г., Висше училище по агробизнес и развитие на регионите ще се включи в инициативата „ErasmusDays“ на ЕК чрез представяне на успешно завършили практики по КД1 на Програма „Еразъм+“.

Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност и положителното въздействие на проектните резултати за ВУАРР.

Инициативата е под патронажа на президента на Европейския парламент, Антонио Таяни, и Европейския комисар по Образованието, културата, младежта и спорта, Тибор Наврачич.
Видео с разкази на български и чуждестранни студенти във ВУАРР,  може да гледате тук: 4 места за студентски практики в Тоскана, Италия
 
Grand Hotel Forte dei Marmi - Toscana  http://www. grandhotelfortedeimarmi.it/
 
1 maschio sala -  момче сервитьор
1 femmina sala - момиче сервитьорка
 
Park Hotel I Lecci - Toscana  http://www.parkhotelilecci. it/
 
1 bar - барман
1 sala - сервитьор
/момче или момиче /
 
Период:  15/06 – 15/09
Студентски стажове зад граница

Възможности за студентски стажове в Гърция, Кипър, Португалия и Испания представи пред студенти от ВУАРР агенцията за работа в чужбина „Algoos Study Work and Travel“. Позициите, които фирмата оферира, са предимно в сферата на туризма, маркетинга и мениджмънта, както и на информационните технологии. Стажовете са платени, но студентите могат да се възползват и от възможностите за финансиране на програма „Еразъм +“. 
В края на своята практика студентите получават международно признат сертификат.
За изискванията на  работодателите и условията разказва Юлия Серединска – съветник човешки ресурси в агенцията.

 https://youtu.be/5H2YjdJkP-g 

 Hotels & Resorts        

Paid Restaurant internship in Costa Brava, Spain

In Restaurant you will be practicing your hospitality skills, receiving guests, taking orders and communicating with other staff members. Start your career in the customer service, learn the niceties of the meal and wine serving and improve your management skills. Working in an international environment with other young and enthusiastic interns.

Exciting and challenging way to understand the restaurant business from the inside!

Starting in May 2018

 

  Paid Entertainment Internship in Costa Blanca, Spain

 

Entertainment is a great opportunity for students who need to improve their social and customer relations skills for future employment. Usual day activities will include outdoor activities with guests, including water polo, water gymnastics, and various competitions both in water and on land! During the evenings you will have an opportunity to be a DJ, host or a member or creativity and organization crew.

Become a part of an international team!

Starting in May 2018Paid Reception Internship in Andalucía, Spain

 

Reception position is one of the main management positions in the hotel and your chance to get experience in this field. During this internship you will be meeting guests, helping with the administrative tasks and maintaining office security. Reception position is a highly demanded and challenging position in any business, and you can start your practice without any previous experience!

It is your chance to get the best managing, hospitality, and organizational skills!

Starting in May 2018
Paid Kitchen Internship in Gran Canaria

 

During the internship in the hotel kitchen, you will be helping with dish preparation and decoration, kitchen maintenance and will know the gastronomic offer of the company and the different items of the kitchen. This entry position will give you a start and experience to work in any restaurant and will provide you with international experience in the field.

Improve your culinary techniques and get the best out of Spanish cuisine

Starting in May 2018


-----------------------------------------------------------------Стипендии за изследователски и практически стажове в Германия в рамките на международна програма на DBU


Немската федерална фондация за околна среда (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) е най-голямата екологична фондация в Европа, създадена през 1990 г. В Средна и Източна Европа, вкл. и България, DBU е активна с международната си стипендиантска програма. Основната цел на програмата е подобряване на екологичната ситуация в България и Германия чрез работа върху актуален екологичен проблем. За целта програмата осигурява стипендии за млади, наскоро завършили специалисти за работен стаж в Германия в областта на опазването на околната среда и природозащитата. Стипендиантите трупат знания и опит, които да приложат на практика след завръщането си в България. Стипендията е в размер на 1250 евро, които са необлагаеми. Тя се отпуска минимум за 6 и максимум за 12 месеца. Допълнително се поемат всички видове задължителни застраховки и осигуровки.
 
Кой може да кандидатства?
Формалните изисквания, свързани с кандидатстването са:
  • образователно-квалификационна степен „магистър“, придобита с минимум добър (4) или по-добър успех, преди не повече от 3 години, най-късно до момента на започване на престоя в Германия (август 2018 г.), за предпочитане от българско ВУЗ
  • и/ или настоящ докторант, но не в последна година от докторантурата
  • владеене на немски и/ или английски език
  • ясна, новаторска за България, идея за това, с което искате да се занимавате в Германия по време на престоя си и как да го постигнете.
Кандидатите могат да са завършили различни специалности – няма изискване образованието им да е свързано директно с опазване на околната среда. По-важно е да имат желание и потенциал да се занимават с екологична тематика. Изборът къде точно ще проведете стажа става с помощта на DBU, но е добре стипендиантите да имат предложения и да са проучили възможни институции (университети, фирми, НПО, държавни структури, и др.).
 
Кога и как се кандидатства?
Стипендианти се набират веднъж годишно, а крайният срок за кандидатстване е 12 декември 2017 г. До тогава се подават необходимите документи онлайн на https://www.dbu.de/2580.html. След предварителен подбор по документи, в средата на февруари 2018 г. с избрани кандидати се провежда интервю в София.
 
Необходимите документи (сканирани копия в .pdf или .jpg формат)
  • Онлайн формуляр за кандидатстване;
  • Описание на темата (проекта), с която искате да се занимавате в Германия - максимум 3 стр. формат А4;
  • Автобиография;
  • Преведено на немски или английски език копие от дипломи за завършено образование или академична справка/ удостоверение от ВУЗ, ако все още не сте завършили;
  • Свидетелство за владеене на немски и/ или английски език (напр. диплома от гимназия, сертификат от езикова школа и т.н.);
  • Препоръка от български университетски преподавател.
 
Престоят в Германия започва през август 2018 г. с интензивен курс по немски език, разходите за който се поемат от DBU.
 
 За повече информация посетете https://www.dbu.de/2606.html (английски), https://www.dbu.de/2575.html (немски), https://www.facebook.com/BGDBU (български) или се обърнете към Ваня Рътарова – координатор на програмата за България (vratarova@yahoo.co.uk), моб. тел. 0887672891.


--------------------------------------------------------------------------
Център за развитие на човешките ресурси проведе тематичен мониторинг на тема "Устойчивост и приложение на резултатите, постигнати при изпълнение на проекти по програма Еразъм+".
Събитието се състоя на 02-03 ноември 2017г. в Парк Хотел Пловдив, гр. Пловдив.
На събитието присъстваха представители от различни институции - училища, висши учебни заведения, неправителствени организации, доброволчески съюзи, представители на местни и регионални държавни структури.

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите представи презентация пред участниците на тема: "Резултати и добри практики по програма Еразъм+ през годините - от Програма Учене през целия живот към програма Еразъм+".

Повече информация от проведения тематичен мониторинг и презентациите към него, може да намерите на следния адрес: http://www.hrdc.bg/новини/-------------------------------------------------------------------------

    --------------------------------------------------------------------------
Study in Bavaria
Bayhost Logo Web
B A Y H O S T

One-year scholarship program sponsored by the Free State of Bavaria for graduates of Central, Eastern and Southeastern European states

 

The Free State of Bavaria will sponsor scholarship program for students for the academic year 2018/19. Graduates from Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Russia, Serbia, Slovakia and Ukraine are eligible to apply. The scholarships are meant to finance postgraduate studies (i.e. master's programs), PhDs or one-year research sojourns at Bavarian universities. The one-year scholarship can be extended twice for up to 3 years. The scholarship is paid out monthly (735,- €) and amounts to 8.820,- € per year. Students with at least one child receive 895,- € per month, which amounts to 10.740,- € per year. Candidates should send their documents to the address specified in the important advice.

The objective of the annual scholarship program is to support scientific cooperation and academic exchange between Bavaria and Central-, Eastern- and Southeastern Europe.

DEADLINE FOR FIRST TIME APPLICATIONS

1st December 2017 (date of receipt!)

DEADLINE FOR APPLICATIONS OF EXTENSION

28th February 2018 (date of receipt!)

Please note: Late or incomplete applications will not be considered.

http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/study-in-bavaria/index.html----------------------------------------------


Erasmus+ Mobility in Germany for Students
Since 2011 Globtrain has been specializing in the coordination of Mobility Programmes in Berlin and has successfully coordinated a big number of Projects under the old Programme 2007-2013 "Leonardo da Vinci" and the new "Erasmus+ Programme key Action 1",  involving school students attending a period of vocational and educational training (VET) abroad.
 
Thanks to its growing network of hosting partners active in a variety of professional fields, Globtrain is able to offer job-shadowing, internships and professional training to students coming to Germany within the framework of the Erasmus+ VET mobility.
 
Our partners operate in sectors such as Hotel Management, Gastronomy, Marketing, Social Media, NGO, Renewable Energy and more.... and rely on staff with experience in the tutoring and guidance of students engaged in VET.
 
This allows young unexperienced participants to have an effective and unforgettable educational experience abroad.
 

http://www.globtrain.org/ka1-mobility-vet-students