Денят на биоземеделието 2024: Семеен бизнес и приемственост в биологичното производство


За 15-та година Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив (ВУАРР) организира Ден на биоземеделието по време на Международното земеделско изложение АГРА 2024 с любезната подкрепа на Международен панаир – Пловдив.

Темата „Семеен бизнес и приемственост в биологичното производство“ бе дискутирана в уъркшоп, организиран като част от работата на регионалната „жива“ лаборатория на Европейски университетски алианс „Иновации за регионална устойчивост“ (ИНВЕСТ) по проект INVEST4EXCELLENCE, финансиран по Хоризонт 2020.

Денят на биоземеделието бе открит от президента на ВУАРР доц. д-р Светла Димитрова, която връчи престижното отличие Лауреат Биофактор на Дивата ферма.Благовеста Василиева от Дивата ферма, носителят на Лауреат Биофактор 2024, сподели: В днешно време трябва да си много умен, предприемчив, за да успееш. Ние сме живият пример за това!

Приветствия поднесоха главният директор на Международен панаир – Пловдив доц. д-р Иван Соколов, зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, председателят на Българска асоциация Биопродукти Албена Симеонова и председателят на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов.Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев уважи събитието и лично поздрави Благовеста Василиева за заслуженото признания и присъстващите.
Министерство на земеделието и храните потвърди, че биологичното производство е приоритет.
Зам.-министър Таня Георгиева остана до края на програмата и взе активно участие в дискусиите.Албена Симеонова подчерта: Ние сме гласът на биопроизводителите! Трябва да се подпомагат всички!

Д-р Стоилко Апостолов подчерта, че се работи по обществени поръчки за биопродукти, пазари, инвестиции, наука, иновации...

Доц. д-р Иван Соколов представи огромният успех на тазгодишното изложение и подкрепа за биологичното производство и местните производители.

ВУАРР изказва специални благодарности за Международен панаир - Пловдив и доц. д-р Иван Соколов за безрезервната подкрепа през годините.


В първия панел бяха представени добри практики в приемствеността в биологичното производство.
Вдъхновяващата презентация на Благовеста Василиева от Дивата ферма показа трудния път на успеха и акцентира на посланието: Децата на България да остават в България!Веселина Ралчева от InaEssentials презентира с трите си деца. Тя подчерта, че биото не е само за странни и заможни хора и допълни: Моите деца изграждат съвременния образ на млади и успешни предприемачи.

Васко сподели как се създава бранд, като издаде една малка тайна: Нашата реклама е нашата истинска история. Ние, фермерите, имаме истински истории!

Мария показа стратегия за развитие на изживяванията в туризма. Нейното представяне отговори на основен въпрос: Как успяхме да потопим хората в биоземеделието?

Елена говори не просто за пазарите, а за иновацията на InaEssentials сергии на самообслужване: Ние наложихме нов тренд. Очаквайте Набери си сам! Нашата цел е биото да стане преживяване за повече хора.В емоционалната си презентация Здравка Смиленова от Амитица и Биохотел Моравско село сподели: Работа и радост! В началото не знаехме, че биото ще се превърне в нашето голямо бъдеще. Търсихме решение как да правим истинско биологично производство. Сега нашата цел е не просто да предлагаме биопродукти, а технологии.

Вторият панел стартира с презентацията на инж. Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Пловдив на тема „Унаследяване и трансфер на семеен бизнес“.
Проф. д-р Рик Евег от Университета за приложни науки Ван Хол Ларенщайн, Нидерландия говори „за нашето устойчиво бъдеще“ – примерът на регионалните „живи“ лаборатории на ИНВЕСТ и как те работят по проблеми на устойчивото регионално развитие.

В дискусията взеха участие зам.-министърът за земеделието и храните Таня Георгиева, директорът на дирекция „Биологично производство“ Лора Пастухова-Джупарова, представители на Държавен фонд „Земеделие“, д-р Стоилко Апостолов, Албена Симеонова и ректорът на ВУАРР доц. д-р Екатерина Арабска.

Биопроизводителите имаха възможност да зададат въпроси във връзка с най-спешните проблеми за решаване и подпомагане развитието на биосектора в България.Доц. Арабска представи подхода към т. нар. „отворени“ иновации в регионалната „жива“ лаборатория на алианс ИНВЕСТ, основана от ВУАРР, и отправи покана за бъдещи сътрудничества. Тя подчерта: В „живите“ лаборатории всички заедно можем да работим по проблеми, за които няма решение, и заедно да намерим решение.

На събитието присъстваха и представители на Регионалния център за предприятията на социалната и солидарната икономика на Министерство на труда и социалната политика, които изразиха готовност за бъдещо сътрудничество.

Водещ и модератор на събитието бе Андреан Лазаров.