Директорът на Институт за регионални изследвания на ВУАРР доц. д-р Димитър Якимов взе участие в научен интердисциплинарен семинар


Директорът на Институт за регионални изследвания на ВУАРР доц. д-р Димитър Якимов взе участие в проведения на 27 юни във Факултет „Математика и информатика“ при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Научен интердисциплинарен семинар „Информационно общество“, на който бе изнесен доклад на тема „Светият път като културен маршрут“.

Той изрази подкрепа за каузата „Светият път“ от името на своите колеги, като увери, че ВУАРР се включва с научно - проучвателна дейност на маршрута, популяризиране на идеята и частично финансиране. „Моето намерение и на колегите от ВУАРР е по време на похода да бъдат организирани беседи на историческа и екологична тематика.“ каза доц. Якимов.

„Светият Път“ е поклоннически маршрут, следващ пътя на пренасяне мощите на най-почитания български светец преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител (1469 г.). Маршрутът все още няма целево изградена инфраструктура и маркировка, поради което самостоятелното му преминаване не се препоръчва. Ежегодно се провеждат организирани поклоннически походи с благословението на епархийските митрополити.

През 2019 г., в чест на 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилския манастир, за първи път бе изминат изцяло пешеходно маршрут, максимално близък до оригиналния път на мощите от 1469 г.

Поклонническият пешеходен поход „Светият Път“ 2024 ще се проведе от 1 юли до 3 август.