ВУАРР връчва две отличия на АГРА 2015


Годишната награда за биоземеделие Лауреат „Био ФАКТОР” и Почетен знак на ВУАРР и званието Лауреат „Агронаука” ще бъдат връчени на Международната селскостопанска изложба АГРА 2015.

Академичното ръководство на ВУАРР ще присъди Почетен знак на ВУАРР и званието Лауреат „Агронаука” – 2015 на Международната селскостопанска изложба АГРА за значителен принос към науката и агробизнеса.

За втора поредна година ще бъде връчена Годишната награда за биоземеделие Лауреат „Био ФАКТОР” за цялостен принос в развитието на биологичното земеделие в България. Учредяването на наградата бе обявено през 2013 г. в памет на проф. д.с.н. Георги Сенгалевич - инициатор и организатор на Деня на биоземеделието и Почетен председател на Организационния комитет в първите години от организиране на проявата. Лауреат „Био ФАКТОР” бе връчена за първи път през 2014 г. на проф. д.с.н. Стойчо Каров за приноса му в популяризиране принципите на устойчивото земеделие и развитие на биологичното производство в България.

За седми път Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) организира Ден на биологичното земеделие в рамките на Международната селскостопанска изложба „АГРА” и Специализираната изложба за биологично растениевъдство и биологично растениевъдство „БиоАгра”. И тази година събитието се провежда като международна конференция на тема „Биологично земеделие” под мотото „Устойчиви инвестиции – добри практики и добавена стойност” на 6 март 2015 г. от 10:00 до 13:00 часа в Конгресен център на Международен панаир – Пловдив, зала „България”.

Инициативата е на Алумни клуба на ВУАРР, а съорганизатори са секция „Биологично земеделие” на Института за регионални изследвания на ВУАРР (член на IFOAM и IFOAM EU Group), Международен панаир – Пловдив и Фондация за биологично земеделие „Биоселена”. Очаква се в конференцията участие да вземат национални и международни организации, представители на държавни институции и дипломатически мисии, фирми, университети, изследователски организации, земеделски производители и др. Форумът ще продължи дейностите по изграждане на международна мрежа за насърчаване на предприемачеството в областта на биологичното производство и обмяна на добри практики в мениджмънта.

Специален акцент в програмата е участието на Алумни клуба на ВУАРР и представянето на Фондация за биологично земеделие „Биоселена” и проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми”, изпълняван по Програма „Иновации за зелена индустрия”, финансирана от Норвежкия финансов механизъм. ВУАРР ще представи добри практики за изграждане на капацитет за устойчиво развитие. Основните лектори ще засегнат въпроси, свързани с формирането на европейските регулации в областта на биологичното земеделие, проблеми и решения в търсене на устойчивост на биостопанствата, прилагане на биоторове и биопрепарати, фактори за успех в биопредприемачеството, по-конкренто в областта на сертифицираното биологично производство на арония и биомед.

По традиция Висше училище по агробизнес и развитие на регионите участва в БиоАгра с щанд (Палата 3 – Б8), на който представя учебни материли, новости за проекти, свързани с биоземеделието, обяви за учебни курсове за биофермери, консултации и др.