Ректорът проф. д-р инж. Димитър Димитров бе гост на празника на Френската гимназия в Пловдив


Ректорът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/ проф. д-р инж. Димитър Димитров бе гост на патронния празник на Френска езикова гимназия „„Антоан дьо Сент-Екзюпери” в Пловдив днес. Празникът премина под надслов „Да се срещнем в Деня на Европа".
„За мен е чест, удоволствие и привилегия да бъда сред вас“, с тези думи ректорът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите се обърна към учениците. Темата на срещата с деветокласниците, в която участва проф. Димитров, беше „Висшето образование в България и какво ни носи то“. Професорът посочи предимствата на образованието у нас и изтъкна условията за реализация в България като по-добри за младите българи в сравнение с тези в чужбина. Ректорът на Висшето училище обясни на учениците, че от трите компонента на образованието - мотивация, знания и умения, мотивацията е водещата. Деветокласниците получиха и конкретни практически съвети за успех в живота. Проф. Димитров мотивира младежите да останат да учат и работят в България. Той напомни поговорката „Един вълк от сто овце не го е страх“ и даде интересен пример, върху който деветокласниците да разсъждават: „Българите се делим на две групи: играчите на стадиона и запалянковците. У нас от 100 души 85 искат да бъдат в групата на запалянковците, които не искат да работят и да не се развиват като личности“. В края на срещата учениците отговаряха на различни въпроси, зададени от ректора. Младежите бяха провокирани в областта на историята, географията и литературата. Всички, които успяха да отговорят правилно, получиха подарък – книгата на проф. д-р инж. Димитър Димитров „Съвети за мъж на средна възраст от Южна България“, в която всеки ученик може да открие практични и приложими насоки за успех в своя кариерен път.
Сред гостите на училищния празник бяха още евродепутатът Илияна Йотова, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, издателят Божана Апостолова, музикантът Мичо Димитров, историкът и писател Йордан Велчев, Наско от БТР, актрисата Ирмена Чичикова. Дискусиите между известните личности и учениците се организират по традиция от години насам и са по идея на директора на училището Мариела Николова.