Обединени, биофермерите, могат да се превърнат в мощен стимул на регионалната икономика


“Каквото и да правите, никога не трябва да спирате да мислите за бъдещите поколения“ – с тези думи ректорът на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров даде старт на дискусията между студенти от учебното заведение с малки производители от Хранкооп Пловдив. Тя се проведе под мотото „Следващо поколение Фермерски пазари“. Именно заради следващите поколения „чистата храна“ е важна, каза професорът и припомни, че преди 30 години България е била една от първите страни в Европа, започнала да развива този сектор. Днес все повече млади хора, много от които възпитаници на ВУАРР, започват да се занимават с биоземеделие. А, обединени, малките фермери, които произвеждат чисти храни, могат да се превърнат в мощен стимул на регионалната икономика, допълни професорът и изяви готовност да им помага в тази мисия.

Пред студентите сертифицираният биофермер Надя Петкова, която има стопанство в село Труд, разказа за трудностите, но и удовлетворението от работата на полето. А Пламен Ангелов сподели вдъхновяващата си история за производството на хляб от естествена закваска. Гергана Кабаиванова от Хранкооп Пловдив покани младите хора да участват със свои идеи и разработки във Фермерските пазари като подчерта, че те не са само място за продаване на стока, а за промяна на мисленето и нагласите с какво се храним, как пазим природата и как живеем изобщо.

„Информацията беше изключително полезна, наясно сме, че бъдещето е в биологичното производство, особено в страна с благоприятни условия като нашата. Бих се възползвала да посетя тези фермерски пазари и да почерпя познания. В бъдеще бих се поинтересувала и бих предприела мерки да се занимавам с биопроизводство, защото е здравословно и различно от конвенционалното“, сподели след беседата вече дипломираната студентка Александрина Ганчева. А колежката ѝ Яна Йорданова, която тази година ще завърши обучението си във ВУАРР, допълни: „Аз имам 2 деца и съм доволна, защото ми бяха от полза много неща, които чух. Не знам дали бих се занимавала с биофермерство, тъй като разбрахме, че е много трудно в държавата ни и иска много усилия, но при всички случаи ще се старая максимално да се доближавам оттук нататък до биохраните“.