Ректорът връчи почетния знак на ВУАРР на големия хърватски писател Миленко Йергович


Почетен знак за изключителен принос към миротворчеството и световната литература получи големия хърватски писател Миленко Йергович. Отличието му бе връчено от Ректора на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите проф. д-р инж. Димитър Димитров по време на среща с читатели в Пловдив.

В приветствието си Ректорът подчерта изключителното майсторство, с което Йергович разкрива колорита на балканската душа и гордостта на българите, като част от тази душевност. „За нас е чест, привилегия и удоволствие да бъдем тук. С удоволствие изпълнявам Решението на Академичния съвет с отличаването на Миленко Йергович за изключителния му принос към миротворчеството и световната литература“, каза още проф.д-р инж. Димитров и допълни, че Висше училище по агробизнес и развитие на регионите ще продължи да подкрепя културните събития.

 Големият босненско-херцеговински и хърватски писател Миленко Йергович гостува за първи път в България. Той се срещна със своите читатели в разговори – дискусии в два български града – София и Пловдив. По време на гостуването си в Пловдив той представи четири свои книги, излезли на български език – „Буик ривера“, „Мама Леоне“, „Орехови двори“ и ново издание на „Сараевско марлборо“.

Миленко Йергович (1966, Сараево) е роден в Босна, но след студентските си години заживява в Хърватия, където именно се прочува като писател и публицист – през годините сътрудничи редовно както на сараевски и загребски вестници, така и на белградски и сплитски. Автор е на близо 40 книги художествена проза, поезия, есеистика, публицистика. Преводите на творбите му на европейските езици го правят един от най-четените съвременни писатели в Европа и го нареждат сред първите имена в днешната европейска литература.