Цветана Манева: „Моята формула към студентите е: да им помагам да повярват в себе си“!


Пред повече от 150 пловдивски студенти една от иконите на българския театър и кино Цветана Манева говори за увереността на младите хора, ролите в живота и сцената, също и за нравствените ценности, които днес трябва да са двигател на обществото.

Пред препълнената аудитория на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, на което бе специален гост Манева сподели възгледите си за живота, мястото на човека в социума и ролята на семейството. Тя се обърна към студентите с апела: „Трябва сами да се преборите за себе си. Борбата е трудна и дълга и започва още от семейството“. Понятията „чест“ и „достойнство“ бяха акцент при представянето на човека в неговите духовни измерения. Живот със стремеж по вертикала, където да бъде оценен духа, означава достойнството на човек да е на място. Духът и мисълта са в краткостта. Само човек с достойнство може да се изрази кратко, според голямата актриса, която допълни, че човек е толкова достоен, колкото самия той реши да бъде. „Не заменяйте увереността с връзки. Те не ви легитимират пълноценно. Моята проста формула към студентите е да им помагам да повярват в себе си“.
Болката на съвременното ни общество, според студентите, е именно липсата на основните категории- ценности на съвремието ни. На многобройните въпроси, как да възпитаваме собствените си деца към по-добро и кои са добродетелите – двигатели днес, почетният професор и преподавател в Нов български университет отговори: „Съмнявам се в честната борба днес. Има разминаване на ценностите. В усещането ни за принадлежност към народ и нация“. Съвременната ситуация в Европа тя описа с липсата на значение в думи като всеотдайност, себеотрицание, отдаденост, патриотизъм, състрадание. Тези думи изчезват и с какво ги заменяме? Не се знае, но нови ценности няма, бе провокацията към младите хора в аудиторията. Своите студенти актрисата учи, че признатите грешки, куражът да признаеш неуспеха и да продължиш е ценност. Ценни са именно хората, които говорят въодушевено за грешките, а не за успехите си. „Защото живота е „справяне“. Справянето и куражът да отстояваш себе си, такъв какъвто си“.

В дискусията, инициирана от Ректора на ВУАРР акад. проф. Димитър Димитров Цветана Манева сподели и за ролите в театъра и киното, за които голямата актриса споделя, че „влиза“ с изключителна дисциплина и отговорност и за себе си казва: „Никога отречена напълно, винаги много похвалена, обругавана – и грубо, и подмолно…на нея й е лесно. Това съм аз!“. Академик Димитров припомни на гостите и студентите ролята на актрисата в съвременното изкуство: „Някои я наричат лъвица, за други тя е лейди, но във всички случаи е младежки откровен човек“. Споделяйки възгледите й за младите хора той допълни, че в бизнеса, науката и изкуството има нужда от творчески хора, защото те създават новото. Ако човек иска да остави следа, трябва да направи своя пътека.

Неповторимата театрална и киноактриса Цветана Манева бе гост на поредицата срещи на Клуб „Изкуството – приятел на ВУАРР“ към Висше училище по агробизнес и развитие на регионите по покана на Ректора акад. проф. Димитър Димитров – D.H.C.

Актрисата печели любовта и възхищението на поколения българи с несравнимите си роли в „Калоян“ (1963), „Последната дума“ (1973), за която печели първа награда на фестивала на българското кино във Варна, „Иван Кондарев“ (1973), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), „Най-дългата нощ“ (1977), „Войната на таралежите“ (1979), „Дами канят“ (1980), „Мера според мера“ (1981), „За една тройка“ (1983), „Опасен чар“ (1984), „Зад кадър“ (2010), „Под прикритие“ (2011-2012), „Фамилията“ (2013) и мн. др.