Йордан Велчев: Българската история трябва да бъде написана изцяло наново


Балканците, сблъсъкът на цивилизациите и митовете за балканския тип човек представи пред студенти и гости на ВУАРР големият изследовател и писател Йордан Велчев. За балканците се говори, че са „втора ръка“ едва последните 200 години, а това е люлката на древногръцката философия, на първите съчинения и първите усещания за държавност. С тези думи писателят Йордан Велчев започна представянето на книгата си „Балканският човек“, в контекста на времевия отрязък 14-ти – 17-ти век между Изтока и Запада.Акцент в дискусията бе значимостта и влиянието на Балканите и Пловдив като културен център, селище с хилядолетия непрекъснат живот и огромно светилище. „Написах тази книга от любов и почит към мъртвите и поколенията. Всички носим кръвта на хора, които са живели преди 500- 1000 години. Носим я персонално“, каза писателят и допълни, че изследването не обхваща само „балканския тип човек“, а това е труд за човека на Изтока и Запада. Авторът сподели и вижданията си относно „пренаписването“ на националната ни история, която според него е изчерпала с възрожденския дух историческата си роля.
„Балканският човек“ е издание в три тома, което е със заявка за първия глобален текст, посветен на Балканите. „Възхищавам се на Маестро Йордан Велчев за епохалното му дело, за това, че е българин, пловдивчанин с висока оценка от обществените и литературни среди“. С тези думи Ректорът акад. проф. Димитър Димитров приветства автора и му връчи почетния знак на ВУАРР за изключителен принос към националната култура.

 


Йордан Велчев пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми. За книгата си “Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век” получава националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура – раздел „Хуманитаристика“, повторно годишната награда на Сдружението на българските писатели и литературната награда “Пловдив”.