ВУАРР за образование и мир


Представители на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите осъществиха мобилност по програма "Еразъм" и взеха участие в 5-ия Международен конгрес за образование и мир, провел се от 6 до 9 юни 2013 г. в Университета „18 март” в Чанаккале, Турция. Младите учени от ВУАРР представиха своите разработки по теми на висшето образование и неговата роля в регионалното развитие и организиране на успешен международен студентски обмен.Конгресът през 2013 г. се организира под мотото „Мир, памет и изследователска дейност” ("Peace, Memory & Education Research") и е част от събитията, посветени на отбелязването на 100-годишния юбилей от битките при Галиполи по време на Първата световна война, в които загиват над 350 000 души. Тези трагични моменти дават основание на следващите поколения да работят за запазване на мира и предотвратяване на войни и са част от историческата памет на народите от цял свят.
Събитието бе организирано със съдействието на международните организации Европейска организация за изследвания в образование (European Educational Research Association), Световната организация за изследвания в образование (World Education Research Association), Международната асоциация на преподавателите (International Association of Educators), Ковънтри университета (Coventry University) and Международната асоциация на качествени изследвания (International Association of Qualitative Research).
Сред официалните гости с реч по време на откриването на конференцията бе Йохан Галтунг (Johan Galtung), основател на Transcend - a Peace Development Environment Network, който представи резултатите от 60-годишен научен труд във формулата на мира.В неофициална обстановка, след награждаването му с почетния знак на Университета в Чанаккале, г-н Галтунг получи специалния брой на списанието за наука "Ново знание", включващ материалите от юбилейната конференция по случай 20-та годишнина на Висшето училище с постерна сесия "Европа на регионите". Норвежецът прочете ясно и с лекота името на списанието на ВУАРР на кирилица, като остана впечатлен от изданието и неговото мото.
Със забележителна проницателност световноизвестният лектор и автор на множество книги в областта на мениджмънта, комуникациите, социалната сфера и развитието на обществото обясни „простичко” уравнение, изпълнено с огромен смисъл. Тежестта му днес е още по-голяма на фона на икономическата, политическата и духовната криза, която е обхванала много държави по света. В залата на конференцията никой не остана безразличен към думите на автора за безпристрастие, хармония (съгласие) и памет.Социалната програма на конгреса също добави към културата и контактите на всеки участник. Невероятната морска обиколка на Дарданелите показа колко силни и колегиални са взаимоотношенията в университета-домакин и с партньорите от цял свят.
Конгресът завърши с уникално представление на студенти и преподаватели – практикуващи дервиши, организирано със съдействието на Турската асоциация за изследвания в образованието (Turkish Educational Research Association) и нейния президент доц. Мустафа Ериъмън (Mustafa Eryaman), който изрази готовност за бъдещо сътрудничество с Центъра за евроинтеграция и култура към ВУАРР.
Представителите на ВУАРР имаха изключителния шанс да присъстват на още две събития по покана на декана на Факултета по изящни изкуства проф. Абдула Келкит (Abdullah Kelkit). По време на откриването на студентска изложба и на специална изложба на проф. Моника Коцшева (Monika Kostrzewa) от Университета «Адам Мицкевич» в Полша нашите колеги не само се насладиха на уникални произведения на изкуството с послания за постигане на устойчиво развитие, но и осъществиха ценни контакти и обмениха идеи за магистърската програма "Артмениджмънт". Проф. Коцшева изрази готовност за сътрудничество с ВУАРР и по програма Еразъм.Представянето на ВУАРР и изнесените лекции в университета в Чанаккале по темите в областта на качеството на висшето образование, устойчивия туризъм и иновациите в земеделието, предизвикаха огромен интерес и нови идеи за съвместни проекти.
Представителите на ВУАРР останаха с чудесни впечатления от красотата на Дарданелите и Троя, а проведените срещи с учени от цял свят по време на конгреса, преподаватели, докторанти и магистри от Университета «18 март» в Чанаккале очертаха ясни насоки за бъдещо сътрудничество в областта на агробизнеса и регионалното развитие.

Ръководството на ВУАРР изказва специални благодарности на Назан Чевик и нейния съпруг Аднан Чевик от университета в Чанаккале, които за пореден път посрещнаха и организираха визитата на нашите колеги.