Тома Томов: Европа става заложник на турски султан


Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите направи емблематичния журналист и анализатор гост-професор

  „Европа става заложник на един турски султан. В момента той има 2.5 млн. бежанци, които държи като пистолет в слепоочието на Европа. Трябва да си много нагъл човек, когато сключваш исторически договор с Европа да кажеш, че свободата и демокрацията не значат нищо“. Това заяви днес на лекция „За мястото на България в световния хаос“ пред студенти от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите емблематичният журналист и анализатор Тома Томов. Той определи Ердоган като ислямист, ликвидирал свободата и демокрацията в Турция.

 По време на лекцията журналистът бе удостоен с почетното звание гост-професор със заповед на Ректора на висшето училище от 15-ти март. 

  „Идват опасни месеци за Европа. Тя заприлича на погребално бюро. През три седмици политиците се хващат за ръце и казват: „Ще издържим“. Това е оперета. Перверзна пиар кампания – колко било хубаво да сме свободни, но не отчитат, че страхът е голяма доминация в човешките общества“, каза още Тома Томов. Според него има един елит в Европа, който е налагал десетилетия свобода, толерантност, но се събират прекалено много хора, неподдващи се на контрол. Те са като метастази. Именно идните 10 години вероятно ще решат следващите няколкостотин. Но Европа не била готова да посрещне предизвикателствата.

  „Това означава големи политически промени. Всичко е възможно - може да стане голяма война, може и всичко да се оправи. Аз съм класически песимист. Не виждам достатъчни сили в нашата цивилизация, които да противопостави на това нашествие. Не е вярно, че ислямът не е войнска религия. Затова са силни, защото повече от 1 милиард души изповядват исляма – не можеш да ги интегрираш или затвориш в лагери“, коментира анализаторът.
Той определи управляващата върхушка у нас като обикновени кариеристи и добави, че липсва силно патриотично политическо ядро.

  „Вярвам, че българите имат шанс. Българският народ е качествен народ. Бедни сме, с комплекс за малоценност, 2 млн. българи са извън страната, 1 млн. цигани, които не може да интегрираме, и елит, който живее основно за собствения си интерес и гледа от високо. Но 20 мислещи млади хора в рамките на едно поколение стигат да обърнат всичко“, заключи журналистът.

По време на дискусията ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров лансира идеята за транзитно преминаване на бежанци от Турция до Германия. Предложението се родило на международен форум, на който висшето училище бе домакин преди седмица. Паралелно с това ректорът обяви, че Институтът за регионални научни изследвания към висшето училище провежда в момента национално проучване за нагласите на българите към емигрантите и доверието в органите на реда у нас. Той се присъедини към тезата на Тома Томов, че единствено обединена Европа с общо разузнаване и бдително гражданско общество може да протидейства на общата заплаха.