Антон Дончев стана Доктор Хонорис кауза на пловдивско висше училище


„Нямаме общ език. Без диалог, без разговор нищо няма да се оправи. Сложихме парите за мярка“, каза на среща във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите големият писател.

За принос към националната и световна литература и култура писателят Антон Дончев бе удостоен с почетното звание Доктор Хонорис кауза на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив. Отличието му бе връчено от ректора на висшето училище по време на среща с автора на най-издавания роман след „Под игото“ – „Време разделно“. Заедно със символите на отличието, авторът получи и копие на медна монета, сечена от Георги I Тертер (емисия 1284 – 1285 г.). Рядката находка е от 23 монети и е открита в района Търново, откъдето тръгва и идеята на автора за най-новия му роман „Сянката на Александър Македонски“.
„Аз съм толкова обикновен, че за мен е чест да седна в залата до вас“, каза с усмивка авторът и се върна 30 години назад, за да припомни литературно четене в Сицилия, където присъствал заедно с председателя на Съюза на съветските писатели. Италианките не издържали на чара на достолепните творци. „Така и аз сега искам да ви прегърна всички. Ех, откога не съм писал стихове за жена“, сподели авторът преди половин часовата си изповед пред аудиторията.

Разсъждавайки за трагедията на днешното време, Антон Дончев говори за липсата на всеобща етика и общи понятия за добро и зло, за липсата на състрадание, за мярката. „Ние си мерим доброто и злото с педи, нямаме мярка. Сложихме парите за мярка и резултата го виждате. На какво се надяваме като нямаме общ език“ - попита реторично той и добави, че ценностите на баща му и баба му Сребра по нищо не отстъпват на днешните европейски постулати.

„Ние сме нация с великолепен геном, но нека се замислим, че 2 млн. българи са извън териториятa на страната. Моля, обърнете внимание на траките. Всеки от вас има 40% от гените на траките в себе си“. С този апел към аудиторията и с уточнението, че достойнството и духът стоят над всичко, авторът подчерта силата на устойчивите тракийски гени.

Писателят Антон Дончев гостува на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите  в Пловдив по време на фестивала „Пловдив чете“, където в авторска вечер той предстви най-новия си роман - „Сянката на Александър Македонски“. Гост на събитието бе и кметът на район „Северен“ инж. Ральо Ралев.