ВУАРР – Велико Търново изпрати Випуск 2016


370 абсолвенти от Випуск 2016 на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите получиха своите дипломи на 13.10.2016 г. във Велико Търново. Общият успех на завършващите е 5,18.

Ректорът на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров се обърна към възпитаниците на висшето учебно заведение с академична реч, която предизвика бурните аплодисменти на всички присъстващи.
„Нашата мисия е много ясна и проста, тя се отличава от всички други университети в България - да приближим образованието до регионите. Защото един сериозен контингент от българската младеж са дискриминирани по географски и социален признак. Не всички могат да си позволят да учат в „Дървеница”. По- късно се оказа, че това е и европейската политика. Ние сме този университет, който дава предимството едновременно да учим, да работим, да се грижим за семейството си. Това са формите, които ние предлагаме- задочна, дистанционна, индивидуална. Балзак беше казал, че който създава училища- закрива затвори”, сподели проф. Димитров. Той разказа, че е бил на 40 години, когато стартира изграждането на ВУАРР. По думите му още тогава си е поставил за цел да се изграждат можещи и знаещи хора.

„Нашият комплект от специалности покрива всичко, което има в една община- управление, икономика, банки, финанси, преработвателна индустрия, туризъм. Всичко това са специалности, които сме развили, от които регионите имат нужда. Висшето образование в България е добро и аз решително възразявам срешу мои колеги, които говорят за ниско качество. Като председател на Етичната комисия в Националния съвет на ректорите в България, се обръщам към всички ректори да престанат да се самоохулват”, добави проф. Димитров. В същото време той сподели, че в България 10 души се опитват да развалят работата на един човек и призова завършващите да се адаптират към тази реалност. По думите му обаче в другите държави не е по-хубаво, а разликата е, че чужденците изтъкват своите придимства, докато у нас се показва само негативната страна на нещата.

Заместник-ректорът на ВУАРР и директор на филиала във Велико Търново доц. Петър Петров припомни, че за образованието няма раса, възраст и пол. Той сподели, също че обучението е безценно знание.
„А дипломирането е най-голямото събитие в студентския живот. Вие се дипломирате в старата българска столица. Градът, в който се възражда Втората българска държава и е създадена българската конституция. Вие не си изгубихте времето във Велико Търново, гордейте се, че именно от тук започва вашият житейски път. А ние ще сме горди с вас и вашите постижения”, сподели доц. Петров в приветственото си слово. Той припомни философията на Стив Джобс, съветвайки своите възпитаници да живеят всеки ден, сякаш е последен. В същото време доц. Петров посъветва випускниците да не губят връзка с ВУАРР.С приветствие към завършващите се обърна и заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, който поздрави проф. Димитров за силната реч.
„Вие сте избрали правилното висше училище. По стечение на обстоятелствата познавам висшите училища в страната и в този етап, в който те изпитват доста затруднения, вашето висше училище е единственото, което се развива и привлича още студенти”, сподели проф. Камарашев.
Поздрав към Випуск 2016 отправи и заместник областният управител доц. Любомира Попова. Тя пожела на випускниците дипломирането да бъде ново начало за тяхното развитие и реализация.

„Бъдете здрави, мечтайте и нека мотивацията и увереността ви, че ще се реализирате успешно ви водят напред. Дипломата, с която си тръгвате, ще бъде една гаранция за успешна реализация във всяка сфера, във вашия роден край, в мястото, в което изберете да се реализирате”, каза доц. Попова.
Пред всички в залата бяха застанали и златните медалисти, които завършват с отличен успех своето обучение. Ива Тодорова излезе на трибуната със своята дъщеричка и помоли своите колеги да прочетат Академичната клетва, с която дават обещание да работят за просперитета на България и в полза на човечеството.

Гости на дипломирането бяха още кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметът на Килифарево Димитър Събев, директорът на Областна дирекция „Земеделие” Йорданка Стефанова, директорът на Държавен фонд „Земеделие” Тодор Тодоров, преподаватели, родители и приятели на завършващите.
 
Ползвани материали: http://regnews.net/