ВУАРР връчи две отличия в Деня на биоземеделието 2017


Петко Ангелов, един от пионерите в България в производството и разпространението на лимец, е носителят на престижната награда Лауреат „БИОФАКТОР“. Тя бе връчена от ректора на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров в рамките на „Деня на биоземеделието“ на 24 февруари 2017 г. Наградата е учредена от Академичния съвет на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и се излъчва за четвърта поредна година в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие.
 
Военният летец Петко Ангелов след пенсионирането си превръща хобито си във втора професия. Регистриран като земеделски производсител от 1998 г., от 2002 г. хасковлията започва да отглежда първата зърнена култура на човечеството, която се преоткрива след хилядолетия.
Китното село Рабово в полите на Източните Родопи, в близост до Перперикон и Татул, под язовирната стена на „Студен кладенец“ предоставя невероятни условия за правене на семеен бизнес с голямо удоволствие. Започнало първоначално да отглежда „храната на траките“ на няколко квадрата, днес вече предприемчивото семейство Петко и Стефка полагат грижи и прилагат биоданимични практики за над 450 декара, и то сертифицирани като биологични. Нещо повече, те не спират дотук. С правилните партньори разработват технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, които смесват в различно съотношение, следват уиски и още изнедади – кус-кус, трахана и т.н. Фамилията изгражда атрактивна къща за гости на брега на Арда, предоставящи невероятни условия за екотуризъм в уникалната природа и фауна на Източните Родопи, в т.ч. тепавица, която през лятото може да се ползва за джакузи.
Всяка последна събота и неделя на месец юли в село Рабово семейство Стефка и Петко Ангелови организират пищен фестивал на хляба и възстановка на зажънване на нивата. Демонстрацията на етапите на производство на хляба от древността - от сеитба до жътва със сърп, овършаване на харман, смилане и изпичане, завършват с дегустация.
Отлежданият в стопанството сорт е изследван в редица западни лаборатории и е уникален по отношение на съдържание на глутен, микро и макроелементи. Да не говорим за по-високата енергийна стойност и устойчивост при отглеждане на лимеца – преимущества с висок потенциал за развитие в производството на земеделски продукти и храни.
Петко Ангелов полага неимоверни усилия на силно конкуретния пазар, наводнен от сортове от чужбина и имитации, родопският лимец да не остане „бутикова стока“. Със създаването на Асоциация на биопроизводителите, изследователите и преработвателите на лимец е поставена амбициозната задача да се преодолеят „ чисто комерсиалните интереси, свързани с производството на лимец и продукти от него“, а „на първо място е гарантирането на качеството“, както и налагане на европейските пазари. Обявени против „комерсиализирането на земеделието“, производителите ангажират все повече общественото внимание и мотивират българските производители да се обърнат към „дивата пщеница“ – една нова страст към забравена житна култура. Неслучайно Петко Ангелов участва и в учредяването на Световна асоциация за дивите зърнено-житни култури.

 
Висше училище по агробизнес и развитие на регионите връчи и още едно отличие. Андрей Мачуганов получи почетна грамота за издигане престижа на ВУАРР, развитие на агробизнеса и достойния пример за младите хора в България.

„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“ - думи на един млад човек, решил да учи и работи в България.
Андрей Мачуганов е завършил с отличие бакалавърска степен по Стопанско управление във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и в момента студент в магистърската програма Финанси и банково дело.
Неговите родители също са завършили във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – бащата е от първите фермери, а майката успешно се дипломира в магистърската програма Стопанско управление.
Андрей Мачуганов се записва да учи във ВУАРР, следвайки стъпките на баща си. Компанията на семейство Мачуганови - „АЖД-АГРО“ ЕООД, развива дейност в областта на полевъдството - зърнопроизводство и фуражопроизводство. Основните култури, които отглеждат са: люцерна, пшеница, ечемик, царевица, рапица, слънчоглед. Андрей е мениджър по търговските и експортните въпроси и по маркетинга.
Тази година Андрей получава признанието Млад еврофермер за 2016 г. в престижния конкурс Еврофермер на годината, организиран от списание Агробизнесът.
Призът „Млад еврофермер на годината” се връчва като пример за това, че в областта на земеделието няма значение на каква възраст си, а колко всеотдайно работиш. Номинирането на кандидатите за „Еврофермер на годината” се прави чрез журналистически материали, а читателят избира кой да бъде удостоен с наградата. Андрей Мачуганов е живото доказателство, че младите хора у нас имат своя професионален шанс в земеделието, отбелязват организаторите на събитието.
„Много е трудно, но удоволствието и удовлетвореността в края на деня са огромни. Създаваш живот на полето и допринасяш за изхранването на населението на света. Какво по-доблестно от това?“, казва Мачуганов в интервю за Академичен медиен комплекс „Натурал-А“ към ВУАРР.