Карлсон и омайничета на премиерата на "45 гатанки на стигат"

 
Любимецът на няколко поколения приказен герой Карлсон се озова в Пловдив, но не за да върши пакости от своята малка къщичка на покрива, а да чете гатанки. Това се случи на детския празник, който организира  Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите по повод премиерата на книгата "45 гатанки не стигат". Неин автор е ректорът на вуза проф. Димитър Димитров, подписан с артистичния псевдоним Дим К Дим. Госпожица Рог от едноименната повест на Астрид Линдгрен обеща на Карлсон да вкуси от прясно изпечените от нея кифлички, ако успее да отговори правилно на гатанките от книжката. В ролята на двамата герои влязохаактьорите от Театър "Хенд", които забавляваха малчуганите, дошли на празника.

Това е третата детска книга на проф. Димитров от поредицата „Шарено детство“, отпечатана от Академично издателство „Талант“. След „Розата“ и „Ябълка“ авторът е провокиран да пише и гатанки в рима, които децата могат и да оцветяват.
„Обичам да наблюдавам природата, животните, децата и така се родиха гатанките в тази книжка. Ние, възрастните, се стремим се правим за вас всичко, което ще ви осигури добро духовно и материално бъдеще. За да бъдете щастливи“, обърна се към малчуганите в залата Дим К Дим и провокира аудиторията с една от любимите си гатанки:
Без да е разбрал какво говори
бърза той да го повтори.
Мисли се за поумнял,
но е само папагал.
Малчуганите в един глас дадоха верен отговор за радост на автора.

Гости на празника бяха най-малките таланти от детска вокална формация „Омайниче“, които поздравиха публиката с „Питат ли ме дей зората“. Вокалният педагог и художествен ръководител Таня Орманова бе отличена с медал за принос в изкуството и културата по повод 25-годишнината на ВУАРР. Малките ранопойчета изпълниха премиерно аранжираната от нея народна песен „Я дай ми, бульо“.

На финала децата, които получиха книжки с автограф като подарък, си направиха обща снимка с автора и разгледаха класните стаи на училище „Талантите“ и занималнята към него. Най-многобройни бяха възпитаниците на ДГ „Бреза“. Музикалният финал на празника бе химнът на формация „Омайниче“, чийто автор е проф. Димитров.  Участници и гости опитаха и кулинарни шедьоври, приготвени по здравословни рецепти.