Кметът на район „Северен“ с публична лекция как се управляват общини и финанси


Публична лекция на тема „Управление на общините и начините на тяхното финансиране“ изнесе днес пред студенти от ВУАРР кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев.

След като посочи последни данни за постоянно регистрираните на територията на Община Пловдив (близо 370 000 от общо регистрирани над 383 000), Ралев отбеляза, че броят им непрекъснато расте, тъй като градът бурно се развива. Общината е притегателен център за жители на Хасково, Кърджали, Чирпан, Стара Загора, които намират реализация тук.

Райкметът изрази мнение, че в следващите години малките общини трябва да се влеят в големите. След широко обществено обсъждане предстои да се направи ново райониране на страната за нуждите на еврофондовете след 2020 година. Причината е обезлюдяването на Северозападния регион.

„Прогнозите са, че до 2050 година 85 на сто от населението ще живее в конгломерати“, каза още Ралев.

Лекторът обясни как се формира бюджетът на една община и какви са начините за финансиране. Той уточни, че към момента районните администрации нямат собствени бюджети, тъй като не са юридически лица.

Лекцията е първа в поредицата от публични лекции и посещения в организации, организирана в летния семестър на академичната 2017/2018 г. от ВУАРР – Пловдив. Следващите ще представят различни аспекти от управлението на проекти, придобиването на компетенции, признаването на квалификации, банковия мениджмънт и възможностите за кариерно развитие. През месец март 2018 г. кметът на район Северен на община Пловдив инж. Ральо Ралев ще изнесе и лекция на тема „Управление на общинските инвестиции“.