Ректорът на ВУАРР – почетен гражданин на Пазарджик


Общинският съвет в Пазарджик удостои със званието „Почетен гражданин” ректора на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров. Той бе отличен за особени заслуги от обществено значение на тържественото заседание на местния парламент, което се проведе в навечерието на празника на града – 21 май. За почетен гражданин на Пазарджик бе обявен и почетният ректор на Медицински университет София акад.  Владимир Овчаров.
Предложението за награждаването на проф. Димитър Димитров е направено от Граждански инициативен комитет, като основният мотив е огромната роля на Локалния център за дистанционно обучение на ВУАРР в града, който има вече 13-годишна история.

„Радвам се, че всички мои колеги подкрепиха единодушно предложението, защото образованието е ключът към успеха на една общност. Центърът на ВУАРР промени облика на града“, каза общинският съветник от „Граждани за пряка демокрация“ Илия Джамбазов.

Отличието бе връчено от кмета на Пазарджик Тодор Попов с думите: „Вие давате на града ни образовани млади хора, от които имаме нужда. Местната общност оценява вашите усилия“.

„Точно преди 40 години започнах своята дейност в Пазарджик като млад инженер. Изграждахме напоителни системи в Мало Конаре, Черногорово, Овчеполци. Вече 40 години продължава моят вдъхновен труд за Пазарджик, трогнат съм, че го оценихте. Тук са най-интелигентните и добросъвестни студенти и те дават своя принос за развитието на града и областта. Кметът отчете безработица под 3% и се надявам нашите кадри да имат принос за тази тенденция. Тепърва предстоят още важни стъпки относно дейността ни в Пазарджик“, каза проф. Димитров при получаване на отличието. 

С почетни знаци бяха удостоени поетесата Мария Генова и фоторепортерът Петра Атанасова.
Съветниците и гостите на заседанието почетоха с минута мълчание паметта на Баташките мъченици, загинали при потушаването на Априлското въстание

.