ВУАРР - партньор на „Пловдив чете“


Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е сред партньорите на 16-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“, който бе официално открит в Античния театър - Пловдив.

Александър Секулов получи тазгодишната награда "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия на церемонията по откриването. Призът бе връчен от председателя на Общинския съвет на Пловдив Савина Петкова. Носителят на престижното отличие отбеляза, че смисълът на думи като любов, родина, народ и саможертва е утвърден в нашето съзнание от поезията.

Призът „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга отиде при графичния дизайнер Иво Рафаилов. Той получи наградата от заместник-кмета по култура Александър Държиков.

Издателят и домакин на фестивала Божана Апостолова обяви и наградата на публиката, която се връчва за първи път. Тя бе за писателя Йордан Велчев, който получи парична премия от анонимен дарител за тритомника „Балканският човек“:
„Ще си послужа с думите на един изключителен поет от Андалусия, за когото става дума в „Балканският човек“: Мастилото на поета е по-ценно от кръвта на воините“, каза Йордан Велчев, който е член на клуб „Изкуството – приятел на ВУАРР“.

Литературният фестивал "Пловдив чете" се провежда за шестнадесети пореден път.  40 издателства представят най-новата си продукция на Алея на книгата на Централния площад. Програмата включва срещи с автори, сред които Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.

Партньор на събитието е и ВУАРР, което подкрепи премиерата на антологията на проф. Цочо Бояджиев – „Обратното на слънчогледа“. Представянето на поетичната книга събра почитатели на  един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България в Балабановата къща. Като ренесансова личност – така го определи Силвия Чолева от издателство за поезия „Да“. Литературният критик Борис Минков, който представи автора и книгата, бе категоричен, че поетичното е по-способно да говори за съвремието, отколкото белетристиката.

Поетът-философ прочете четиристишия от поредицата „Някога бях“ и стихове от „Книга на градовете“, след което раздаде автографи.