Почетен плакет за проф. Димитров на Първото национално изложение за месодайни породи овце „Сливен експо“


По време на откриването на Първото национално изложение за месодайни породи овце „Сливен експо“ от името на министър Румен Порожанов заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров връчи на ректора на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров почетен плакет.

„Животните, които виждаме тук, от породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле са гордост за българското животновъдство“, подчерта зам.-министър Димитров. „Животновъдите, които развъждат тези породи, създават еталон и са гордост за България“, категоричен бе той.

Тази година се навършват 50 години от внасянето на първите животни от породата Ил дьо Франс в България и 15 години от внасянето на Мутон Шароле. В България има над 100 000 месодайни овце.

Сред чуждестранните гости на изложението бе Жан Пиер Жослен, председател на френската Национална организация за селекция на месодайни породи „Ил дьо франс“ и „Тексел“.

В рамките на изложението се проведе и научно-приложна конференция за развитието на месодайното овцевъдство в страната.Полвани материали: Пресцентър на МЗХГ
Снимки: Рангел Матански